15-11-2013

Kan Anand Carlsen nog te grazen nemen?

Het is geen geweldige match, de wereldkampioenschapsmatch tussen wereldkampioen Viswanathan Anand en uitdager Magnus Carlsen die nu aan de gang is in India. De gemoederen zijn te bedaard, het spel is weinig sprankelend en de interviews zijn te slecht. Nee, dat was in 2008, toen Anand wereldkampioen werd, toch wel anders. Zijn match tegen Kramnik was misschien niet groots, maar wel meeslepend. En twee jaar later moest hij ook vol aan de bak tegen Topalov, die hem keer op keer met de witte stukken flink aan de tand voelde. Helaas doet de huidige match heel erg denken aan de WK-match die Anand vorig jaar tegen Gelfand uitvocht, en dan was die match theoretisch gezien nog van meer waarde ook.

Want de huidige match tart iedere beschrijving. Vooralsnog hebben beide spelers nog weinig laten zien. Carlsen, de sterkste schaker aller tijden, mishandelt iedere keer de opening - vooral met wit. Anand speelt degelijk, maar oefent ook totaal geen druk op de goal uit. Toen hij in de derde partij royale winstkansen kreeg, faalde hij jammerlijk.

Het klinkt misschien hard, maar er zijn tegenwoordig geen schaakhelden meer. Vrijwel alle topwedstrijden worden live uitgezonden. Doorgaans loopt er dan een schaakengine mee, die de gespeelde zetten ogenblikkelijk op waarde schat. Zo weet het publiek bijna nog beter hoe de vlag er nou werkelijk bij hangt dan de spelers zelf. De magie van vroeger, toen het publiek zich slechts kon vergapen aan het diepe inzicht van de topgrootmeesters, is weg. Het ontzag voor de sterkste spelers op aarde is verdwenen nu de computer keer op keer aantoont dat ze eigenlijk ook maar prutsers zijn.

Inmiddels is de match bijna halverwege: na vijf van de twaalf partijen staat Carlsen met 3-2 voor. De eerste vier partijen eindigden in remise, waarvan de eerste twee beschamend snel, maar vandaag won Carlsen dan toch. Kan Anand, die nu twee witpartijen achter elkaar krijgt, terugslaan? Of neemt de jongere generatie het nu echt over?

Hieronder heb ik de twee leukste partijen tot nu toe, die van de vierde en vijfde ronde, geanalyseerd. Kijk en huiver!

Deze analyses werden mede mogelijk gemaakt door: Knightsvision Chess-PGN-Viewer

Links:
Toernooisite
Nababbel van ronde 4
Verslag ronde 4
Verslag ronde 5

4 opmerkingen:

 1. jo Jesper kun je twitter what if anand throw his tea over magnus

  BeantwoordenVerwijderen
 2. #FWCM2013 @SusanPolgar (A friend of mine asked) What if Anand throws his tea over Magnus?

  Helaas is het commentaarduo nu weer omgewisseld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik denk dat ze t wel gek zou vinden kom je nog op playchess een kir
  annoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hmm ze zal t wel gestoord vinden

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: