13-02-2014

Overwinteren op noodrantsoen

Afbeelding: nl.wikipedia.org

Met de hakken over de sloot
Na de groepsfase van de UEFA Cup is het kaf van het koren gescheiden. Van de veertig clubs die meededen aan de poulefase zijn er nog maar 24 over. 40% van de clubs is dus uitgeschakeld. Samen met de Champions League-aanrijking, de acht ploegen die naar de UEFA Cup degradeerden, gaan deze ploegen in vier KO-ronden uitvechten wie er in de finale terechtkomen. Van de vijf Nederlandse ploegen die begonnen, hebben drie de groepsfase overleefd, wat netjes op het gemiddelde ligt. Minder mooi is dat dit met minimaal resultaat werd behaald.

Laatste ronde
Gister en eergister werd de laatste ronde gespeeld van de UEFA Cup-groepsfase. Acht ploegen waren al uitgespeeld, de overige 32 ploegen werkten zestien duels af, waarin nog best wat te verdelen was. Dat gold niet voor Ajax, dat al geplaatst was. Gelukkig maar, want anders had de thuiswedstrijd tegen Slavia Praag misschien nog in een deceptie kunnen eindigen. Alles ging naar wens toen Ajax de score al binnen drie minuten opende, maar daarna zakte de thuisclub ver weg. Slavia, dat troosteloos laatste stond in de poule, rook kansen op een afscheidsstunt en trok de stand al gauw gelijk. Ajax bleef klooien en knoeien en werd zelfs op achterstand gezet. Zouden ze dan weer gaan verliezen van hun angstgegner? De schade bleef dit keer beperkt tot een 2-2-gelijkspel. HSV, dat overtuigend won van Aston Villa, eiste daarom maar de groepswinst op. Ondanks dat ze thuis verloren van Ajax.

Voor Heerenveen en Feijenoord was het doek al gevallen. De brekebeentjes op het Europese podium sloten een mislukt UEFA Cup-avontuur passend af met een nederlaag. Daarmee deden ze zichzelf tekort, maar ook de ploegen die ze in de voorronde uitschakelden. Zo moest Vitoria Setubal toezien hoe de ploeg waartegen zij slechts één remise pakten in twee wedstrijden vier keer op rij verloor. Dat doet pijn. Over de wedstrijd tegen AC Milaan werd gezegd: "Oh, dat zijn bonuspunten." Maar wat zijn bonuspunten waard als je tegen de andere ploegen ook hard onderuit gaat? De nul uit vier van Feijenoord lag in lijn der verwachting, maar het is wel triest om te zien hoe ver de trotse UEFA Cup-winnaar van 2002 is afgegleden.

Gisteren stonden interessantere duels op het programma. NEC kon zich nog plaatsen als het van groepshoofd Udinese zou winnen. Nou, dat lieten de Nijmegenaren zich geen tweede keer zeggen. Helaas werd de wedstrijd niet live uitgezonden, alleen een korte samenvatting. Uit eerdere ervaringen wist NEC dat het lonend kan zijn om vol op de aanval te spelen en hun lef werd uiteindelijk beloond tegen het Italiaanse B-team. Uiteindelijk was Collins Jhon de gevierde man.
FC Twente was al geplaatst en speelde tegen PSG alleen voor de eer. Helaas bracht dat niet het beste naar boven bij de spelers. Twente werd namelijk naar een beschamende 4-0-nederlaag gespeeld in een wedstrijd waar de Nederlandse televisie niet warm voor liep. Ondanks dat Twente nog geen punt heeft gepakt in een Europese uitwedstrijd, gaat het wel door met zes punten. Grappig detail: Schalke 0-4 werd laatste.

Met twee tweede, een derde en twee vijfde plaatsen deden de Nederlandse clubs het niet heel slecht, maar hier bedriegen de cijfers een beetje. Laten we de acht nummers vijf in de poule bekijken:

A: Schalke 0-4 4 uit 4 5-6
B: Benfica 1 uit 4 2-9
C: Partizan 0 uit 4 1-8
D: Dinamo Z. 3 uit 4 4-9
E: Heerenveen 0 uit 4 3-13
F: Slavia P. 2 uit 4 2-5
G: Rosenborg 2 uit 4 1-8
H: Feijenoord 0 uit 4 1-10

Heerenveen en Feijenoord zijn dus de slechtste ploegen uit de groepsfase, niet iets om trots op te zijn.

Loting
Inmiddels is de loting bekendgemaakt. De Nederlandse clubs hebben gekregen wat ze verdienen: een zware loting. NEC speelt tegen HSV (!), Ajax tegen Fiorentina (!) en Twente tegen Olympique Marseille (!!). Steeds weer dezelfde ploegen... Hopelijk kan NEC boven zichzelf uitstijgen en kan Twente laten zien dat ze sterker zijn dan PSV, maar Ajax... Ik geef ze weinig kans. Ze spelen tegen een Italiaanse ploeg. Maar laten we optimistisch blijven. Oranje maakte Italië op het EK met boter en suiker in. Dat zal Marco van Basten nog niet verleerd zijn.

Het enige dat rest is de overgebleven ploegjes succes wensen. Met een beetje geluk kan Nederland nog wat stijgen op de coëfficiëntenlijst. In ieder geval zijn er na de winterstop nog drie clubs actief in Europa. Dat is weleens slechter geweest.

Apenhoofd, 19-12 2008

Uw beoordeling van dit artikel:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Poll Maker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: