03-02-2014

Tata-Steel 2014

And the winner izzzz... Aronian!

Het is alweer ruim een week geleden dat het traditionele schaaktoernooi bij de hoogovens in Wijk aan Zee werd gewonnen door niemand minder dan Levon Aronian, de winnaar van twee jaar geleden. Hoewel het deelnemersveld kleiner en ook wel wat zwakker was dan anders, werd er op het scherpst van de snede gevochten. Salonremises waren zeer, zeer zeldzaam.

Aronian won het toernooi met een fraaie score van 8 uit 11. Afbeelding: http://sfr-berlin.de/

Vanwege de kies-je-team-wedstrijd heb ik het toernooi dit jaar anders beleefd dan anders. Ineens waren de resultaten van zelfs de onbeduidendste wedstrijden van belang voor de eindstand. Uiteindelijk was Yme het succesvolst of gelukkigst. Hij werd met 76 punten onbedreigd kampioen. Zijn winnende team bestond uit Aronian, Caruana, Giri, So, Gelfand. Rapport en Bok en dat bleek een goede keuze, vooral omdat Anish Giri een goed toernooi speelde. Nederlands hoop in bange dagen bleef als enige deelnemer in de A-groep ongeslagen. Zijn score van 6½ punt was genoeg voor een gedeeld tweede plaats met Karjakin. Al met al scoorde Giri ver boven verwachting.

Giri zorgde eindelijk voor Nederlands succes op Tata-Steel. Afbeelding: http://www.fredlucas.eu/

Loek van Wely finishte uiteindelijk op "min één", net als vorig jaar. King Look was een beetje de twee van het kaartspel: naast een ietwat gelukkige zege op Aronian in de laatste ronde van het toernooi, versloeg hij ook de zwaar tegenvallende Nakamura en liet hij tegen Giri een opgelegde kans onbenut. Aan de andere kant verloor hij wel van bijvoorbeeld Gelfand, de drie van het kaartspel.

Van Wely vangt de aas en de joker. Afbeelding: www.abscheel.nl

Mindere optredens waren er ook. Zo ging de grillige Nakamura (winnaar van het toernooi in 2011) af als een gieter. Ook bijna-wereldkampioen Boris Gelfand liet weinig zien om trots op te zijn. Op basis van zijn hoge rating (2777) zou een stevige plusscore van hem verwacht mogen worden, maar in plaats daarvan bivakkeerde hij het hele toernooi in de onderste regionen, samen met de onzichtbare Naiditsch. Pas op het eind wist hij zijn score iets op te vijzelen met twee gedegen overwinningen.

Gelfand scoorde maar 4½ uit 11 en was een flinke miskoop. Afbeelding: www.mid-day.com

In de B-groep ging het er nog wat wilder aan toe. Ratingfavoriet Wojtaszek scoorde maar net boven de vijftig procent. Publiekslieveling Jobava deed het beduidend beter, maar een tekort aan nachtrust en een overschot aan alcohol deden hem in de slotfase terugzakken. Uiteindelijk werd hij gedeeld tweede met Timman, de man met de gebroken hand. Winnaar werd Ivan Šarić, die het toernooi eveneens met anderhalf punt voorsprong (10 uit 13) won.

Timman was de beste Nederlander in de B-groep. Reinderman, de man met het paarse haar, finishte een half puntje achter de beste Nederlandse schaker sinds Max Euwe. Succes was er nog voor Bok, die zijn laatste grootmeesternorm binnenhaalde en zich binnenkort dus grootmeester mag noemen. Minder succes was er voor Van Delft en Etienne Goudriaan, die helemaal onderaan eindigden.

Goudriaan: niet scherp. Afbeelding: http://www.ad.nl/

Uiteindelijk scoorde Etienne maar twee punten en daarmee bewees hij zichzelf een dubbele slechte dienst, aangezien hij als enige deelnemer van het toernooi ook nog aan de Kies-je-team-wedstrijd meedeed. Eigenlijk ging het al in de eerste ronde mis, toen hij tegen de Chinese Zhao (zal wel als "Tsjau" uitgesproken dienen te worden) een compleet gewonnen stelling alsnog wist te verliezen. Dat is al een lekkere binnenkomer en dan ben je de rest van het toernooi in zo'n deelnemersveld ook aangeschoten wild.

And the winner izzzz... Giri!
In de Kies-je-team-wedstrijd had Etienne meer succes: hij eindigde in de middenmoot, een fractie boven de "referentiescore" van iets meer dan 70 punten. Winnaar werd, zoals al eerder vermeld, Yme. Hij stond bijna de hele tijd bovenaan, met de witte de hele tijd in de buurt. Helemaal onderaan eindigde de "aap", die toevalligerwijs een paar katten in de zak had gekocht.

Yme 76
De witte 74.5
David 73
Pascal 70.5
Etienne 70.5
Ewood 70.5
VR 68.5
Bart 66.5
Aap 65.5

De maximale score was overigens het krankzinnige aantal van 84½ punt. Deze waarde wordt behaald door een zorgvuldige selectie van de boven verwachting presterende spelers te maken. Hieronder twee grafiekjes met op de X-as de kosten van de spelers en op de Y-as hoe waardevol de speler was (score in punten uitgedrukt in geld).

Kosten en waarde per speler in virtuele euro's.

Kosten en aantal punten per euro per speler.

Volgens de analyse was Giri de beste speler: hij leverde de meeste punten per euro op (13 punten voor 70 euro = 0,186 punten per euro om precies te zijn), op de voet gevolgd door Šarić. Muzychuk, Timman, So, Reinderman en Bok waren ook iets betere investeringen dan toernooiwinnaar Aronian, die met zijn 16 (2x8) punten weliswaar de waardevolste speler was, maar ook het duurste. Het ideale team zou er als volgt uit moeten zien:

Giri, Anish 70 93 13.0
So, Wesley 70 85 12.0
Harikrishna, Pentala 76 78 11.0
Saric, Ivan 54 71 10.0
Timman, Jan 49 61 8.5
Muzychuk, Anna 45 57 8.0
Reinderman, Dimitri 48 57 8.0
Bok, Benjamin 42 50 7.0
Duda, Jan-Krzysztof 44 50 7.0

In de linkerkolom de kosten van de spelers, in de middelste kolom de daadwerkelijke waarde en in de laatste kolom het aantal gescoorde punten. In totaal kostten de spelers 498 euro, maar was hun waarde 602 euro, ofwel 84,5 punt. Zo had het dus gemoeten.

Tot slot nog een overzicht van de dagzeges:

Zaterdag 11-01: Bart (8)
Zondag 12-01: Yme (8)
Maandag 13-01: Yme (8)
Dinsdag 14-01*: De witte, Etienne (3)
Woensdag 15-01**: Pascal, aap (6)
Donderdag 16-01*: De witte (3)
Vrijdag 17-01: Ewood, Yme (8½)
Zaterdag 18-01: David, VR, aap (7½)
Zondag 19-01: Yme, aap (7½)
Dinsdag 21-01: De witte (6½)
Woensdag 22-01*: De witte (3)
Donderdag 23-01**: Yme (8)
Vrijdag 24-01*: Etienne (3½)
Zaterdag 25-01: Pascal, Etienne (7½)
Zondag 26-01: De witte, aap (7½)

*Alleen B-groep speelt
**Alleen A-groep speelt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: