04-11-2014

Vechten of vluchten?

Afgelopen zaterdag speelde ik voor het eerst in lange tijd weer voor het tweede. In de partij tegen Hendrik Marks trok ik wat ongelukkig aan het kortste eind. Het was een interessante, spannende en ingewikkelde partij, waarin je als mens kunt verzuchten dat die schaakcomputers ons in tactische stellingen toch wel enorm de baas zijn. Om moedeloos van te worden. Alles wat ik dacht te zien, bleek niet te kloppen. En alles wat ik niet zag... Wit had de praktische kansen, zwart een betere stelling als hij de aanval netjes zou opvangen. Maar dat is toch altijd weer gruwelijk moeilijk. Altijd dezelfde dilemma's: vechten of vluchten? Wat kun je wel pakken en wat niet? We misten allebei de nodige kansen, maar uiteindelijk sloeg ik in tijdnood een paar keer overtuigend de bal mis, waardoor ik hardhandig van het bord gezet werd. Mijn snelschaakskillz zijn weleens beter geweest. Moraal van het verhaal? Je kunt het denken beter aan een paard overlaten.


Met dank aan: Knightvision Chess-PGN-Viewer.

9 opmerkingen:

 1. Goeieavond Jesper,
  Je hebt dezelfde bevindingen gedaan als ik met de engine (logischerwijs). Ook ik had gemist dat de koning via f6 kon vluchten, als was het daarna toevalligerwijs nog wel spannend geworden. Grappig genoeg heb ik wel na L*f5 gekeken, maar al gauw afgedaan als grote onzin. Niet goed genoeg (ofwel helemaal niet) concreet gerekend, en daarnaast zijn het ook lastige varianten. Het feit dat je vlak voor het einde met 33. ...,Td7 nog voordeel kon krijgen, na een groot deel van de partij ook beter te hebben gestaan, laat wel zien dat ik geluk heb gehad.
  Dank voor de leuke partij en succes de komende wedstrijden. Hendrik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is dat even leuk: een buitengewoon sportieve reactie van mijn tegenstander! Tja, wij hadden afgelopen zaterdag het bord wel mooi in brand gezet. ;) Dat ik het niet zou overleven, daar was ik tijdens de partij al bang voor, maar de weerleggingen had ik niet gezien. Zo had het na 23.Pg5 dus al helemaal uit kunnen zijn (ik had 25.Lxf5 en vooral 26.Pe6+ totaal gemist). En ik dacht nog wel zo slim te zijn... Kortom: het was voor mij een leerzaam partijtje. De volgende keer hoop ik weer aan de goede kant van de score te zitten! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en het toetsenbord doet t weer beter als je openingen wil leren voor de mensen die hier lezenenaanjesperbedoeld kan je op chess24.com wel wat bekijken heb t miss een keer een idee gustafsson speelt zelf ook zoiets met zwart1d4d5dingen1e4e5jouopeningen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat Chess 24 is een interessante site. Binnenkort zal hier wel weer wat over schaken komen, mocht het huidige WK zich daarvoor lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jo jesper die wkmatch is al nice begonnen
  helaas moet je betalen voor chess24 voor openingenuitleg van goeie
  maar de live uitleg daar is nice

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En Carlsen staat alweer voor... Ik ben bang voor een vreselijke afgang voor Anand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. inspirend gespeeld door carlsen leuke torenlift en ook pot 1 duw en trek schaak en anand in de problemen brengen ik ben fan
  ja anand mag al blij zijn als ie t wkmatch met een punt verschil verliest als ie nu 50procent scoort

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en carlsen speelt het klassiek damegambiet 4..Le7 das nice die line wil ik leren

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: