02-11-2014

BSG 2 op de weg terug

Hij vond het een interessant tafereel, de in een gele trui gehulde HSG'er. Aandachtig had hij bekeken hoe een groep schakers de overwinning uitbundig had gevierd bij de plaatselijke Italiaan. En er viel wat te vieren! Voor het eerst won BSG 1 in de meesterklasse van Voerendaal, waardoor l'équipe d'Edwin Baart na twee ronden gedeeld aan kop gaat. BSG 2 deed ook goede zaken door tegen Wageningen 2 de eerste competitiezege van het seizoen te behalen: het werd 5½-2½.

Het eerste achttal van BSG begon in het eigen (gerenoveerde) Denksportcentrum aan de inhaalrace. Een inhaalrace die op 25 april volgend jaar tot het kampioenschap moet leiden. De concurrentie was al op zijn hoede. Zo was er een John Markus-waarneming. Dat dekselse HSG! Ze blijven maar infiltranten sturen! Toch is BSG 2 voorlopig niet de grootste concurrent voor de Hilversummers. Het gaat namelijk een spannend schaakseizoen worden in klasse 3D van de landelijke schaakcompetitie. De teams zijn sterk en goed aan elkaar gewaagd. Op papier is HSG misschien licht favoriet, maar Oud Zuylen en BSG 2 doen daar weinig voor onder. BSG 2 had echter al een lelijke uitglijder gemaakt tegen Ons Genoegen, de verrassende koploper. Gaan zij dan het kampioenschap voor de neus van de drie vechtende honden wegkapen? Het seizoen is nog te pril om daar echt iets over te zeggen, maar het zou wel grappig zijn. In ieder geval bewezen HSG en Oud Zuylen zichzelf geen beste dienst door in hun onderlinge duel de punten te delen.

Beter verging het BSG 2 dus. De dag begon rustig met een remise van Sjoerd tegen Audry Burer. In een dubbeltoreneindspel was de remise nooit ver weg. Het zou de enige puntendeling van de middag worden. Aan de staartborden hielden de teams elkaar ook nog in evenwicht: Rein won een positioneel potje van John Stigter, terwijl Tom met een stuk tegen een kluit pionnen over de zevende rij werd toegetakeld door Clemens de Vos.

Aan de hogere borden sloeg BSG toe. Coen was heel erg in zijn nopjes: zijn mokerslag 5.Pxf7! stond waarschijnlijk niet in de encyclopedie van Martijn Naaijer. Het leverde hem een kwaliteit en een punt op. Topscorer Frans pakte zijn tweede puntje van het seizoen tegen Tjerk Sminia, die al sinds mensenheugenis de afruilvariant van het Spaans speelt. Frans had als compensatie voor twee dubbelpionnen het loperpaar en open lijnen en dat werd de witspeler iets te machtig. Naast me stond Theo al snel comfortabel tegen Jef Verwoert (een naam die hij niet bleek te kennen), waarna hij in een toreneindspel de winst pakte.

Tegenover die drie punten stond helaas ook een nederlaag. Het Apenhoofd speelde voor het eerst sinds september 2007 weer voor het tweede team en hij mocht het aan het hoogste bord opboksen tegen Hendrik Marks. Na een spannende partij trok hij wat ongelukkig aan het kortste eind. De overwinning was echter al binnen en de eindstand werd bepaald op 5½-2½ doordat Ruben na lang zwoegen wist te winnen van Robin van Leerdam, die van geen opgeven wilde weten en zich met een dame minder mat liet zetten.

Zodoende kan BSG 2 weer naar boven kijken. Over drie weken is Almere 2 (de huidige nummer 7) te gast in het Denksportcentrum. Hoeveel HSG-infiltranten zullen er dan zijn in het Denksportcentrum? Waarschijnlijk niet zo veel als op 21 maart volgend jaar, want dan spelen de schaakgenootschappen in Bussum tegen elkaar.

BSG 2 (2107) - Wageningen 2 (2013) 5½-2½
1. J de Groote (2185) - H Marks (2266) 0-1
2. T Slisser (2084) - J Verwoert (2047) 1-0
3. F Borm m (2212) - T Sminia (2058) 1-0
4. C van der Heijden (2111) - M Naaijer (1989) 1-0
5. S Drent (2048) - A Burer (1905) ½-½
6. R Hilhorst (2067) - R van Leerdam (1958) 1-0
7. T de Ruiter (2066) - C de Vos (1992) 0-1
8. R Brouwer (2081) - J Stigter (1888) 1-0

4 opmerkingen:

 1. John M was vorig seizoen al niet eens meer lid. Het is geen infiltrant.;)
  Misschien wil hij wel bij bsg aanschuiven? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag hem ook niet op de ratinglijst. Ergens tussen augustus en november vorig jaar heeft hij zich dus kennelijk afgemeld. Maar ik sluit niet uit dat hij zich binnenkort weer bij een schaakgenootschap aansluit. ;) Misschien wilde hij BSG wel gewoon zien verliezen. :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. misschien moet ik ook maar eens een keer bij BSG komen kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tot de 22e! Wil je je ook bij HSG aansluiten?

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: