10-01-2015

Tata-Steel 2015: de voorbeschouwing

Het 77e Tata-Steel Chess-Tournament is weer begonnen! De komende twee weken zullen vele honderden schakers elkaar weer het leven zuur maken (hopelijk alleen op het schaakbord) in het voormalige Hoogovens- (1938-1999, m.u.v. 1945) en Corus-toernooi (2000-2010). De twee hoofdgroepen krijgen weer alle aandacht. De A-groep is met Carlsen en Caruana weer megasterk en de B-groep is met mensen als Navara ook geen kattepis, al is het speelsterkteverloop in die groep wel veel groter.

Nu het toernooi is begonnen, is de inschrijving voor de Kies-je-team-wedstrijd gesloten, dus publiceer ik hier alle inzendingen. Het waren er verrassend veel: 14 plus "aap", een door toevalsgetallen samengesteld team.

De gekozen spelers van alle 15 deelnemers.
Te zien is dat wereldkampioen Magnus Carlsen het meest in trek was. De meeste deelnemers wilden hem in hun team opnemen. Veel minder in trek waren Ivan Saric en Yifan Hou, die maar één keer werden gekozen. Kennelijk worden er van hen geen wonderen verwacht, of vond men hun prijzen te hoog.

De prijs van alle spelers bij elkaar was 1600 euro, veel meer dan de 500 euro die iedereen als bestedingsruimte kreeg. Het geld werd overigens goed gebruikt: die 500 euro werd door maar liefst 7 deelnemers volledig uitgegeven. 6 deelnemers gaven 499 euro uit. Doordat de punten in de A-groep dubbel tellen, kostten de spelers in de A-groep ook meer (de goedkoopste speler in de A-groep was duurder dan de duurste speler in de B-groep). In totaal kostten alle spelers in de A-groep 1075 euro bij elkaar en alle spelers in de B-groep 525 euro, minder dan de helft van het totaal van de A-groep. De spelers in de A-groep waren dus relatief duur. Inderdaad werden er meer spelers uit de B-groep aangekocht (72 om 57), maar de verschillen per deelnemer waren enorm. Zo kocht Robert één speler uit de A-groep en 11 (!) uit de B-groep, terwijl Vincent 5 spelers uit de A-groep en één uit de B-groep aankocht.

Deelnemers gesorteerd op percentage spelers in de B-groep.
Betekent dat dat Robert favoriet is voor de eindzege? Misschien niet, want doordat hij bijna alle spelers in de B heeft, is de kans op uitschieters naar boven en beneden van zijn team behoorlijk klein geworden. De kans dat hij eerste wordt is waarschijnlijk niet zo groot, maar de kans dat hij laatste wordt is waarschijnlijk ook erg klein.

Deelnemers gesorteerd op afwijking ten opzichte van de "gemiddelde" keuze.
Een andere maatstaf voor het bepalen van hoe groot de kans is op uitschieters, is hoeveel de keuzes van een deelnemer afwijken van het gemiddelde. Ook in dit lijstje scoort Robert hoog met zijn afwijkende team, maar hij wordt op de voet gevolgd door Jarno en Ashley, die een aantal zeer zeldzame spelers hadden aangekocht. Doen die spelers het toevallig goed, dan zijn zij spekkoper. Doen zij het slecht, dan zullen ze dat ook goed voelen. Opmerkelijk genoeg hebben de sterkste schakers (David, Etienne, Vincent, Ewoud en Lars) een vrij "gemiddeld" team samengesteld. Misschien bevestigt dat wel dat ze er de beste kijk op hebben. Grappig genoeg zit niet-schaker Roland ook bij hen in de buurt. Wie weet is hij achteraf wel de grote winnaar...

Dat was de voorbeschouwing. Hoewel Tata-Steel vast heel interessant gaat worden, vind ik de Kies-je-team-wedstrijd nog 100 keer leuker. Ik heb geen idee hoe de keuzes gaan uitpakken en daarom zal ik het toernooi met extra interesse volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: