27-02-2016

Formule 1-manager

De eerste testweek
Over drie weken begint al het Formule 1-seizoen van 2016. Daarom hierbij een overzicht van de nieuwe teams en een aanzet van de Kies-je-team-wedstrijd van de Formule 1, ofwel Formule 1-manager. Het doel van het spel is natuurlijk om binnen een beperkt budget een zo goed mogelijk team samen te stellen. Hoe de punten kunnen worden behaald, zal ik verderop uit de doeken doen. Eerst een bespreking van de teams en de coureurs en wat de eerste testweek ons geleerd heeft.

Mercedes
De betrouwbaarheid van de kampioenen was dik en dik in orde, want de zilvergrijze bolides reden op afstand de meeste ronden van iedereen in de tests. Doordat Mercedes uitsluitend op de hardere banden reed, zaten er nog geen toptijden tussen. Hoe snel de Mercedes echt is, is dus nog even afwachten.

Lewis Hamilton
Na twee kampioenschappen op rij is Hamilton erop gebrand een hattrick te scoren. In tegenstelling tot in de laatste races van vorig seizoen lijkt hij weer bij de les. Verwacht dat hij in 2016 nog heel vaak zijn auto gaat aaien.

Nico Rosberg
Drie keer is scheepsrecht? Na twee keer het onderspit te hebben gedolven in de titelstrijd, hoopt Rosberg dat 2016 zijn jaar wordt. Zijn sterke eindsprint van vorig jaar zal hem moed hebben gegeven, maar in 2016 zal alles moeten kloppen, wil hij kampioen worden.

Ferrari
De belangrijkste verandering van de Ferrari was de overgang van de pullrod- naar de pushrod-voorwielophanging, dit tot vreugde van de coureurs. In de tests gingen de rood-witte Ferrari’s ook als de brandweer, al moet daarbij wel worden aangetekend dat hun snelste rondetijden op de ultra-hyper-mega-super-superzachte banden werden gereden. Tot echt veel ronden kwamen de Ferrari’s ook niet.

Sebastian Vettel
In 2015 was Vettel al de luis in de pels van de Mercedes-coureurs en die rol leek hem goed te bevallen. In 2016 zou het mooi zijn als de Ferrari iets meer pure snelheid heeft, zodat Vettel ze ook op zaterdag partij kan bieden.

Kimi Räikkönen
Na twee teleurstellende jaren bij de Italianen hoopt Räikkönen in 2016 aan eerherstel te kunnen doen. Het zal ook wel moeten, want als hij niet presteert, zal hij aan het eind van het jaar met pensioen gestuurd worden. Nu Ferrari weer is teruggevallen op de gebruikelijkere pushrod-ophangingen heeft de laatste Ferrari-wereldkampioen ook niets meer om zich achter te verschuilen.

Williams-Mercedes
Aan de Mercedes-motor zal het niet liggen, dus moet Williams het gat naar Mercedes kunnen dichten. Vooral de zwakke plekken van vorig jaar, de hoge bandenslijtage en de belabberde prestaties in de regen, zullen moeten worden aangepakt. Of dat gebeurd is, is zeer de vraag, want de auto lijkt nauwelijks te zijn veranderd. Op basis van de tests is ontzettend weinig af te lezen, omdat de Engelsen niet het achterste van hun tong laten zien. Vooralsnog zijn de witte bolides een groot vraagteken.

Vatteri Bottas
Na een succesvol 2014 was 2015 een beetje een ontnuchterende ervaring voor de Fin, die maar twee keer op het podium stond. Als Bottas wil doorbreken in 2016, zal hij ervoor moeten zorgen dat hij teamgenoot Massa volledig en op alle aspecten aftroeft.

Felipe Massa
In de nadagen van zijn carrière lijkt er weer voorzichtig wat vooruitgang in de prestaties van Massa te zitten. Minder fouten en minder botsingen zorgden ervoor dat hij zijn hoog aangeschreven teamgenoot in 2015 redelijk in het vizier wist te houden. In 2016 zal alles afhangen van de auto: als Williams een winnende auto bouwt, zal Massa zeker races winnen, maar als Williams naar de middenmoot afzakt, zal Massa waarschijnlijk vooral goed zijn voor een aantal aanrijdingen.

Red Bull-Renault
De matte Red Bull ziet er zeer gelikt uit en het team is te spreken over de aerodynamica. Minder enthousiasme wekt de motor op, de tot Tag Heuer omgedoopte Renault-motor. Red Bull heeft echter alles in het werk gezet om de motor te verbeteren en hopelijk plukken ze daar uiteindelijk de vruchten van.

Daniel Ricciardo
Een interview met Luca di Montezemolo bevestigde wat velen al lang dachten, namelijk dat Vettel in 2014 bewust slecht had gepresteerd om naar Ferrari te mogen. In 2015 werd Ricciardo vervolgens qua punten afgetroefd door Kwjat, van wie ook nog niemand weet hoe goed ’ie is. En dan heb je ook nog de jonge honden van Toro Rosso die op een stoeltje bij Red Bull azen. 2016 wordt daarom het jaar van de waarheid voor Ricciardo.

Daniïel Kwjat
Kwjat reed al in zijn tweede jaar bij het hoofdteam van Red Bull en deed dat zeker niet onaardig. In 2016 moet hij aantonen dat zijn goede klassering in 2015 geen toeval was. In de tests waren de Red Bulls ruim een halve seconde trager dan de Ferrari’s op dezelfde banden. Kwjat kwam in de eerste testweek overigens zeven tienden tekort op Ricciardo, voor zover dat iets zegt.

Force India-Mercedes
Nadat het voormalige team van Spyker in de tweede seizoenshelft van 2015 al had verrast, gooit het team ook in de wintertests hoge ogen. Maar hoe betrouwbaar zijn de tijden? Een wintertest is immers geen kwalificatie. Het lijkt erop dat Force India meer dan de andere teams bezig is geweest met de ultieme snelheid van de auto testen. Met die snelheid lijkt het in ieder geval wel snor te zitten.

Sergio Pérez
De Force India heeft de snelheid lekker te pakken, want naast Hülkenberg stonden ook Pérez en testrijder Alfonso Celis in de top 7 met snelste tijden, voor de ongenaakbare Mercedes. Pérez was bovendien goed te spreken over de nieuwe auto.

Nico Hülkenberg
Vooralsnog maakt Hülkenbergs 1:23,110 op niet eens de zachtste band indruk. Vettel was op de allerzachtste band maar drie tienden sneller. Hoewel de testtijden niet veel zeggen, zijn de voortekenen voorzichtig positief. Als er een kans is op het podium, dan is het dit jaar wel.

Renault
Na veel gedoe nam Renault vorig jaar dan eindelijk het team van Lotus over. Hoewel het team zal profiteren van de fabriekssteun, waardoor het matige chassis verder ontwikkeld kan worden, staat daar tegenover dat het team ook weer met Renault-motoren gaat rijden (wat natuurlijk ook wel logisch is). De vraag is of Renault daar echt iets mee opschiet.

Kevin Magnussen
Eind vorig jaar werd Magnussen (nota bene op zijn verjaardag) door het team van McLaren op straat gezet. Net als Pérez een paar jaar eerder, kwam hij uiteindelijk toch nog bij een ander Formule 1-team terecht. In de Renault reed Magnussen in de eerste testweek respectabele rondetijden.

Jolyon Palmer
Renault heeft met Magnussen en Palmer twee “zoons van”. Hopelijk wordt de carrière van de Palmer met de onuitspreekbare voornaam succesvoller dan die van zijn vader, die aan het eind van de jaren 80 af en toe in de punten reed. Hij kan in ieder geval een voorbeeld nemen aan Max.

Toro Rosso-Ferrari*
Het was nog een hele klus om de Toro Rosso gereed te krijgen. De late overstap naar Ferrari-motoren bezorgde het ontwerpteam de nodige hoofdbrekens, maar uiteindelijk is het ze toch gelukt om de auto om de nog lange tijd onbekende motor heen te ontwerpen. Hoewel Toro Rosso slechts de beschikking over de Ferrari-motor van vorig seizoen heeft, hebben ze desondanks qua snelheid en betrouwbaarheid een sprong voorwaarts gemaakt.

Max Verstappen
Ondanks dat hij alleen maar long runs reed, was Max sneller dan de wereldkampioen in de eerste testweek. En met de betrouwbaarheid zat het ook wel snor, getuige de ruim 200 gereden die hij wist af te leggen. De voortekenen zijn goed voor Max en Toro Rosso.

Carlos Sainz
Ook Sainz was een van de zes coureurs die in de eerste testweek de duizend kilometer overschreed. Wel was hij bijna een seconde trager dan Max, waardoor zijn naam pas onder in de tijdenlijst te vinden was.

Sauber-Ferrari
In de eerste testweek reden de Saubers aardige tijden. Opmerkelijk genoeg was dat wel met de oude wagen. Pas volgende week zal de nieuwe wagen zijn debuut op het circuit maken. Met de oude wagen wisten ze een behoorlijk aantal ronden te rijden, maar of ze daar nou echt veel aan gehad hebben is de vraag.

Felipe Nasr
Net als vorig jaar maakt Sauber gebruik van de diensten van Nasr en Ericsson. Met de oude Sauber was Nasr een stuk trager dan Ericsson, maar dat zegt natuurlijk nog bar weinig. Volgende week weten we meer waar Sauber staat.

Marcus Ericsson
In de oude Sauber reed Ericsson een negende tijd op de (niet zo heel erg) zachte band. Dat moet die nieuwe Sauber dan toch op zijn minst kunnen evenaren?

McLaren-Honda
Na een buitengewoon triest verlopen 2015 hoopte iedereen dat McHonda in 2016 iets beter voor de dag zou komen. Het team zelf geloofde er nog het meest in, maar na een teleurstellende eerste testdag stonden de gezichten op onweer en werd faal-Japanner Arai bij Honda subiet van het Formule 1-project gehaald. De snelheid is er nog steeds niet en ook met de betrouwbaarheid is het droevig gesteld.

Fernando Alonso
De enige die er bij McLaren nog een beetje in lijkt te geloven, is Alonso. De Spanjaard, die anderhalf jaar geleden van Ferrari overkwam, moet natuurlijk ook wel. Bemoedigend is dat hij gemakkelijker kilometers maakt dan vorig jaar, maar dat is ook wel het enige positieve op dit moment.

Jenson Button
Het kostte Button de grootste moeite om iets positiefs over de nieuwe McLaren te zeggen. Natuurlijk was de nieuwe auto beter dan zijn weinig succesvolle voorganger, maar echt veel was het niet. Teambaas Boullier was evenmin lyrisch over de nieuwe auto. Vooral op motorisch vlak lijkt het team amper stappen te hebben gemaakt.

Manor-Mercedes
Een gebruikelijk beeld in 2015: de twee Manor/Maroesja’s die binnen de kortste keren door de rest van het veld op achterstand werden gereden. Maar dat was ook met twee koekenbakkers van coureurs, een antieke motor en een team dat weer vanaf de grond toe moest worden opgebouwd. Dit jaar, met een jaar extra ervaring en de Mercedes-motoren, gaat het al een stuk beter. Misschien kan Manor in 2016 het de staart van de middenmoot lastig maken en dat is al heel wat.

Pascal Wehrlein
Dat de 21-jarige Duitser Pascal Wehrlein heel wat in zijn mars heeft, bleek wel toen hij vorig jaar DTM-kampioen werd. Hij is een groot talent en hopelijk kan hij bij het opgeleefde team van Manor in 2016 leuke dingen laten zien.

Rio Haryanto
Het tweede zitje van Manor is naar ex-GP2-coureur Rio Haryanto gegaan. De Indonesiër met de Braziliaanse naam werd na twee knullige rijdersfouten in de tests volledig afgebrand. Zijn beste rondetijd was eveneens anderhalve seconde trager dan alles en iedereen. Kortom: Haryanto heeft geen onuitwisbare indruk achtergelaten.

Haas-Ferrari
Nadat de Formule 1 in 2010 de mist in was gegaan door drie kansloze teams toe te laten, was het lange tijd de vraag of er ooit nog een succesvolle nieuwkomer zou komen. Het team van Haas lijkt die succesvolle nieuwkomer te zijn. Het Amerikaanse team met de Nederlandse naam wist zich in de eerste testweek redelijk tussen de bestaande teams te mengen en is daarmee vooralsnog de grootste positieve verrassing. 

Romain Grosjean
Na vier jaar Lotus/Renault had Grosjean het kennelijk wel weer gezien en dus ging hij voor een nieuw avontuur. Vooralsnog lijkt het erop dat zijn overstap naar de Amerikaanse nieuwkomer niet eens een enorme stap achteruit hoeft te zijn.

Esteban Gutiérrez
Erg indrukwekkend waren Gutiérrez’ eerste seizoenen niet: in 2013 werd hij door Hülkenberg afgetroefd en in 2014 wisten hij en Sutil in de Sauber zelfs geen enkel WK-puntje te scoren. Voor Sutil luidde die wanprestatie het einde van zijn carrière in, maar Gutiérrez mag het bij Haas nog een keer proberen.

Formule 1-manager
Nu de rijders een beetje zijn voorgesteld, kan ik verder naar de uitleg van het spel. Het idee is om binnen een budget een team samen te stellen dat bestaat uit twee coureurs, een chassis en een motor. Iedereen krijgt een budget van 120 miljoen euro en de kosten (in miljoenen) staan hieronder weergegeven:

Rijder
Lewis Hamilton 60
Nico Rosberg 50
Sebastian Vettel 45
Kimi Räikkönen 30
Valtteri Bottas 25
Daniel Ricciardo 20
Felipe Massa 20
Daniïel Kwjat 15
Nico Hülkenberg 15
Max Verstappen 15
Sergio Pérez 15
Carlos Sainz 10
Felipe Nasr 10
Fernando Alonso 10
Kevin Magnussen 10
Jenson Button 10
Pascal Wehrlein 10
Romain Grosjean 10
Esteban Gutiérrez 5
Jolyon Palmer 5
Marcus Ericsson 5
Rio Haryanto 5

Chassis
Mercedes 65
Ferrari 35
Red Bull 20
Williams 20
Force India 10
Lotus Renault 10
Toro Rosso 10
Haas 5
Manor 5
McLaren 5
Sauber 5

Motor
Mercedes 65
Ferrari (2015/2016) 35
Renault (Renault/TAG Heuer) 20
Honda 5

En hoe kunnen de punten dan gescoord worden?
De rijders krijgen per race de volgende punten:
- Het aantal gescoorde WK-punten
- 5 punten als de coureur in de kwalificatie sneller is dan zijn teamgenoot
- 5 punten als de coureur vanaf pole mag vertrekken
- 3 punten voor de snelste raceronde
- 2 punten voor finishen, 1 punt wanneer de coureur is uitgevallen, maar toch wordt geklasseerd
- -10 punten voor niet gekwalificeerd, niet gestart of diskwalificatie (in geval van diskwalificatie vervallen de overige punten van de rijder in dat raceweekend)

De chassis’ en motoren krijgen de WK-punten van de beste coureur, plus de punten van eventuele poles en snelste raceronden. Voor de motoren wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende versies, zoals de Ferrari-motor van vorig jaar of die van dit jaar, of de Renault-motor die in de Red Bull een andere naam heeft. Ik hoop dat de regels duidelijk zijn. Veel puzzelplezier!

3 opmerkingen:

 1. Rijders: Max Verstappen en Raikkonen (eigenlijk wil ik die gast niet, maar het komt zo uit zo he. (50)
  Auto: Ferrari (35)
  Motor: Ferrari (35)
  Samen 120!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Max is 15 en Kimi is 30, dus je houdt nog 5 miljoen over.
   Je kan Max altijd nog "upgraden" naar Ricciardo of Massa. :P

   Verwijderen
  2. Nee ik ga Max niet downgraden!

   Verwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: