31-01-2012

De kolom van de maand

Laatst las ik een leuke, rake kolom die ik met veel plezier heb gelezen. Dit stukje proza was helaas weggestopt op pagina elf van het gratis treinkrantje De Pers van afgelopen vrijdag, waardoor maar weinig mensen het zullen hebben gelezen. Maar ik wel! Voor de verandering laat ik daarom graag iemand anders aan het woord in deze eenmalige rubriek: de kolom van de maand!

Column: Met z’n allen lekker dom doen

De aarde is aan de ondergang ontsnapt. Een geweldige uitbarsting op de zon stuurde een ongelofelijke tsunami van geladen deeltjes richting de aarde. Deze gruwelijke ‘zonnewind’ stortte zich in de nacht van dinsdag op woensdag op ons kleine planeetje. Zoiets kan vreselijke rampen veroorzaken: elektriciteitscentrales komen onder stroom te staan, satellieten vallen stil, en ga zo maar door. Vreselijk! Helaas gebeurde er niks. Maar het had gekund!

Dat was het wetenschappelijk nieuws van de week. En de enige manier om van zoiets te genieten, is net doen of je dom bent. Dat hebben de heren Pauw en Witteman goed begrepen. Dus nodigden ze dinsdag wetenschapsjournalist Govert Schilling uit, om het allemaal langzaam en rustig uit te komen leggen. Schilling speelde die rol met verve. Hij had een gele bal meegenomen (‘Dit is de zon!’) en een kraaltje (‘Dan is dit de aarde...’) en ook nog een tl-buisje om uit te leggen wat noorderlicht is. De beide heren keken hun ogen uit. Schilling had ook een filmpje meegebracht van de zon, gefilmd in uv-licht. Dan kun je zo prachtig die geweldige uitbarstingen op de zon zien. Een toch heel bekend beeld, maar Paul Witteman vraagt op zo’n moment: ‘Is dat een waterverftekening van een depressieve vrouw?’ Haha! Heel goed, Paul! Je moet vooral niet de indruk wekken dat je er iets van weet, van wetenschap. En tot slot wilden de heren ook weten of die zonnewind verband hield met de Maja’s en de ondergang van de aarde. Einde onderwerp.

Waarom toch?! Vanwaar deze georkestreerde stupiditeit? Blijkbaar kan er in dat programma uitgebreid aandacht worden besteed aan de meest subtiele politieke en economische problemen, en doen de heren er dan alles aan om de indruk te wekken er verstand van te hebben. Maar als het om wetenschap gaat, dan moet het niveau teruggeschroefd naar ergens onder dat van het Jeugdjournaal, en gedragen de heren zich spontaan als randdebielen. Verstand van wetenschap hebben is in Hilversum not cool. Wat verwachten we dan nog van gewone Nederlanders?

Martin Hulspas, 2012.

1 opmerking:

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: