18-01-2012

Vier ronden Tata-Steel

Hoewel er nog negen ronden zijn te gaan, is er al tekening in de stand gekomen. In de A-groep maken Carlsen en Aronian de dienst uit. Hoewel Aronian het onderlinge duel verloor, wist hij wel van de andere deelnemers te winnen. De twee koplopers zijn tevens de enige spelers die met wit echt wat weten te bereiken, dus hun hoge posities zijn verdiend.

Daar kan onze eigen held Anish Giri nog een puntje aan zuigen. In de eerste ronde schoof hij Gelfand mooi weg in een eindspel. Dat hij dat hoge niveau niet kon vasthouden, was niet zo gek. Drie ronden later heeft hij echter maar twee remises aan zijn totaal weten toe te voegen, waardoor hij op gelijke hoogte staat met King Look. Als volleerd pokeraar wist hij zich af en toe uit slechte stellingen te bluffen. Dat de wereldtop is overgeschakeld op 1.d4-openingen, komt hem ook niet verkeerd uit. En zie: na vier ronden heeft hij keurig vier halfjes achter zijn naam staan, met al drie zwartpartijen achter de rug.

De toernooiwinnaar van vorig jaar, Nakamoura, verkeert met 1½ punt in de onderste regionen. Zijn spel ziet er vaak (zoals in de eerste ronde) onbegrijpelijk uit en zeker niet goed. Leek het er vorig jaar nog op dat hij in samenwerking met Kasparof de schaakelite kon verrassen, dan is dat nu in ieder geval heel ver weg. De rodelantaarndrager is Navara, die pas één punt heeft. Na twee saaie remises met wit, besloot hij wat aanvallender te spelen, met als resultaat dat hij tweemaal verloor.

In de B-groep is Pentala Harikrishna (of Harikrishna Pentala, laten we 'm maar Sissel 2 noemen) de trotse koploper met 3½ punt. In de eerste ronde versloeg hij ratingfavoriet Bruzon, die er vooralsnog weinig van bakt. Gisteren blies Sissel 2 pas stoom af met een remise. Zijn voorsprong op de nummers twee (L'Ami en Motyleëf) is een vol punt. Erwin L'Ami was goed op weg. Hij had Tiviakof in de eerste ronde aan de zegekar gebonden, waarna hij remiseerde en won. Tegen Sipke Ernst, die juist een nachtmerriestart van het toernooi meemaakte, was hij op weg naar een strakke overwinning, toen hij lelijk misgreep en zelfs nog verloor. Ondanks het bemazzelde punt staat Ernst nog onderaan, samen met onder andere Bruzon en Potkin. In de middenmoot staan Tiviakof (twee overwinningen en twee nederlagen) en Reinderman (vier remises.)

In de C-groep houdt ratingfavoriet Tourof huis. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij ook de vier zwakste deelnemers heeft gehad. Wel behaalde hij zijn score met drie zwartpartijen. Volgens de kenners is hij met wit veel gevaarlijker. Daar bleek weinig van, want juist in zijn witpartij tegen Lisa Shoot zat hij enorm te knoeien.

Het andere ratingkanon, MadU Sadler, is na een goede start teruggevallen. Na een gedegen overwinning in de eerste ronde, speelde hij drie remises. Tegen Sagdef had dat gemakkelijk een halfje minder kunnen zijn, tegen Elizabeth Pets had dat een halfje meer moeten zijn. Met 2½ punt staat hij op gelijke hoogte met Eugene Riaan d'or, wiens winstpunten hem wel erg makkelijk kwamen aanwaaien. Met zwart ging het beduidend minder. Op vijftig procent staan Daan Brandenburg en Large in de door Nederlanders gedomineerde groep. Larges score kwam niet tot stand door vier remises, want hij verloor van Eugene, om vervolgens van Danielian te winnen, die overigens weinig heeft klaargespeeld dit toernooi. Rodelantaarndrager is echter Pieter Hopman Breedborst, die ook geen beste indruk maakt.

Dat was de voorbeschouwing. Tijd voor de partijen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: