23-01-2012

Tata-Steel: midterm-reports

De eindstreep komt in zicht. Na acht van de dertien ronden is het wel duidelijk tussen welke spelers het zal gaan voor de eindzege. In de A-groep gaan Aronian en Carlsen gelijk op. Met wit winnen ze bijna altijd en met zwart houden ze in ieder geval gemakkelijk remise. Desondanks hebben ze maar een halfje meer dan Radjabof, het donkere paard.
In de middenmoot vertoeven de Nederlanders. King Look is nog steeds solide, maar Anus speelt bij vlagen ronduit belachelijk, wat hij met een ultrakorte nederlaag tegen Gasjimof moest bekopen, de slapende leeuw van het toernooi.
Onderin vinden we een paar grote namen: wereldkampioenschapsuitdager Gelfand speelt als een leeuw zonder tanden, terwijl Topalof hopeloos uit vorm is. Gasjimof heeft alleen tegen Giri zijn tanden laten zien, terwijl Navara vooral kanonnenvoer is.

In de B-groep is nog niks beslist. Aan kop gaat Sissel 2, voor de goed spelende Motyleëf. Ratingkanon Brouzon is na zijn slechte start ook weer lekker opgeklommen. Erwin L'Ami staat eveneens in de subtop met zijn oerdegelijke spel. Sipke Ernst bivakkeert in de middenmoot met zijn rare fratsen. Hoewel hij vaak belabberd komt te staan, redt zijn tactische vernuft hem er vaak weer uit, ook tegen sterke spelers. Dimitri Reinderman heeft eveneens vijftig procent, een score waar de Nederlanders patent op lijken te hebben. Tiviakof bakt er niet erg veel van en voor Jan Timman, die liefkozend "overgrootopa" wordt genoemd, duurt het toernooi waarschijnlijk acht ronden te lang.

In de C-groep zijn de Nederlanders allemaal wel kanonnenvoer voor de boze buitenlanders. Slechts Daan Brandenburg kan aardig meekomen, hoewel hij vrij bleek speelt. De vernederlandste Brit Sadler speelt ook niet al te veel klaar, want ook hij staat op maar één overwinning. De koplopers zijn Tikkanen, een in Nederland onbekende Zweed, en Tourof.
Onderin staan Hopman Breedborst en Anne Haast met twee punten. Large staat maar een puntje boven de rodelantaarndragers. Na een ingecalculeerde, doch onnodige nederlaag tegen Tourof, produceerde hij een lelijk eierenrekje. Door een bemazzelde overwinning tegen Hopman ging hij de rustdag echter nog positief in en dat is ook wat waard.

Tijd voor de partijfragmenten!


Lahno-Motyleëf (5). In deze stelling staat wit wat onplezierig, maar verder is er niet veel aan de hand. De witspeelster vond echter een manier om alsnog snel te verliezen: 53.Kf4? Ld4! De koning zit gevangen en nu gaat het hard: 54.Ke4 Td2 55.Kf4 Kh6 56.Db5 f5 57.Dxf5 e5+! 0-1.


Gelfand-Nakamoura (6). Na de lelijke dekkingsfout 35.Tc2?? scoorde zwart met 35...Ted4! een doelpunt. Heel wat taaier was 35.Td6.


Heel wat leuker was Radjabof-Karjakin (6). Hoe maakt wit een eind aan zwarts gespartel? Juist: 62.Tc4+!


Heel erg getruct werd Vladimir Potkin in zijn partij tegen Sipke Ernst. Na 26...Td2? vond Ernst 27.Dxh7+ Kf8 28.Pxe6+! fxe6 29.Dh6+ Ke7 30.Dxd2, die het eindspel door een matdreiging ook nog eens in zijn voordeel besliste.


Eenzelfde truc dacht Daan Brandenburg te hebben tegen Elizabeth Pets. Hij begon goed: 36...Txc2+ 37.Kxc2 Dh2+ 38.Kc1 Dxe5 39.Dxa6 Df4+ 40.Kc2 Dc4+? en dat had hij nou niet moeten doen. Na 41.Pc3! verloor hij zijn pluspion weer en moest knarsentandend in remise berusten.


Tegen Karjakin leek Topalof in de zevende ronde op weg naar een puntje. Met drie pionnen voor de kwaliteit staat hij vorstelijk, maar in plaats van met 34...Dxe4 35.Tfe1 Dg6 36.Txe7 Lc6 recht op het doel af te gaan, besloot hij zijn actie voor te bereiden met 34...Kf8? Na 35.Txa7 raakte hij het spoor volledig bijster, getuige het vervolg: 35...b4 36.Tb7 Te2? 37.Df3 Tc2 38.Txb4 en hij was twee pionnen armer. Op zet 99 gaf hij zich eindelijk gewonnen.


Loek van Wely baalde als een stekker na zijn partij tegen Anish Giri. Na de hele partij overwegend te hebben gestaan, dacht hij het even uit te maken met 59.Pg7+ Ke5 60.Kg4. Giri verraste hem met 60...f5+ 61.Pxf5 Lxh4!! 62.Pxh4 Kd4 en maakte verrassend remise.


Navara dacht de geweldige reputatie van het Berlijns een keer in zijn voordeel te laten werken, maar faalde hopeloos. Wit (Kamsky) staat natuurlijk al geweldig en wellicht dat dat bijdroeg aan de volgende grafzet: 36...c5?? Na 37.Kc4 Kc6 38.Td1 Lc7 39.Td5 moest Navara een kansloos eindspel toestaan.


Mooier was de stelling van Nietsjnik tegen Vocatouro. Na 16.e5 kwam deze stelling op het bord. Niet altijd is een zet zo goed als-ie lijkt, maar nu toch zeker wel. De zwartspeler probeerde het vege lijf te redden met 16...dxe5, maar na 17.d6 liep wit met gemak door de zwarte stelling heen, hier en daar een pionnetje ophalend.


Met een geweldige blunder wist Sergey Tiviakof het Groningse onderonsje met Sipke Ernst in zijn nadeel te beslissen. Hier ontglipte hem het zwakke 35.De4? Dxe4 36.Txe4 Pd3. Ineens is het goed mis voor wit: hij verliest een pion. In plaats van een langzame dood te sterven, koos Tiviakof voor 37.b5?? Pf2+ en kassa.


Kwaad op zichzelf zal de witspeler zijn geweest in Timman-Reinderman. Hij zag een fata morgana: 29.Lxh7+?? Zwart kwam met het ontnuchterende 29...Kxh7 30.Dh3 Th8 en de stukken konden weer in de doos.


Gelfand liep in de achtste ronde tegen Kamsky op zijn laatste benen. Zijn koning staat op de tocht en na 34...Dc7+ 35.Kf2 Dh2! is zwarts aanval inderdaad van orkaankracht. Hij speelde echter 34...Te4? en na 35.Df6 ging zijn aanval langzaam over tot een depressie en werd er tot remise besloten.


Onze overgrootopa was tegen Brouzon met zwart al snel in ernstige moeilijkheden geraakt. Na 23.Td3! Tg8 24.cxd5 had hij het kunnen opgeven. Er volgde echter 23.cxd5 Dd6 24.h3? Tc4 25.a4? Slaan op a4 en b4 is uit den boze, maar 25...T8c8 is prima. 26.axb5 axb5 27.Ta1 Td4 28.Tdc1 Tc4 29.Txc4 dxc4 30.Ta7 Kg8 31.b5. Wit heeft zijn voordeel bijna verspeeld en na 31...e4 zou hij nog een lange strijd voor de boeg hebben. Er volgde echter 31...c3?? 32.Ta4! en opgegeven: het mat is niet meer te pareren.

Tot slot nog een paar aardige potjes:
11 opmerkingen:

 1. heb je een foto van tania chickdev vs de enige talentvolle Ootes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, maar ik las op Utrechtschaak dat de "talentvolle" Ootes haar behoorlijk in d'r hemd had gezet, dus wie weet is dat op de gevoelige plaat gekomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Butfuckingmistake29-01-2012, 12:27

  Oke ik zag t ja menir de bir
  dat zou nog eens leuk zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lennart liep vaak verslagen van toernooien te maken het was zo saai ik moest er van gapen owja lennart mensen die schaken lijken op apen stop met schaken je verdiend geen knaken je kan alleen theorie naapen en daarna verlies je je goed wil maar lennart je hebt geen enkele skill dus nigger chill leer dit je lijkt voor een 1procent op brad pitt en je zei shit achja zei je je bent lennart maar t scheelde een haar of ik pakte een schaar en dan heb je niet meer belachelijk haar je denkt mensen te kunnen dissen maar kun je met je kleine vriend eigenlijk wel fatsoenlijk pissen nee ik loop je niet te fucken maar pas wel op straks loop je met krukken als ik je zie zeg ik die gast een te veel brie dat liep ie tijdens een dinnner alleen maar op te scheppen ow lennart je krijgt daarvan dus al die witte vlekken lennart stop met je lelijke kop om te lullen pak je spullen en bel jeroen vs berg op en zeg je bent rijk maar qua schaakskills ben je nog slechter als een geniale dwerg ja hij is eng goed maar zelfs hij poept hij roept lennart is je echt haar kleur zwart nee dat vind ik apart zwart= ok met zwart hoef je niet te verliezen lennart pak je biezen je hebt niks voor het kiezen je bent niet goed maar dat maakt niet veel uit ga maar neuken met Gordon de Gaylord en trakteer ons op beschuit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vader van kampen liep heel hard zijn pik in moeder van kampen te stampen en gebeurde toen grote rampen ze creerde namelijk mijn neger robin van kampen monique was trots maar robin was vroeger niet veel meer dan een pindatrots en toen lulde monique met iedereen mijn zoon is zo goed maar hij was eigenlijk zo jong zijn broek zat vol met poep

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben je alvast aan het oefenen voor Sinterklaas?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @jesper nee hoor k bed8 nog een lijn groepsleidster diss
  Linda=een vrouw doe niet zo stom van haar krijgt niemand zijn dick korm dus kabouter loop niet zo te zeiken het enigewaarom je waar je goed bent is in pijpen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sinterklaas is blut houd van kut en gaat met de fut

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb nu een foto geplaatst van "Chickdev". Zou je dan nu je rijmpjes wat willen censureren voordat ik er problemen mee krijg? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tuurlijk jesper ik probeer nu net als jou t zijn(heel erg vriendelijk^^

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: