20-08-2013

Giri alsnog onderuit in Worldcup

Al tien dagen is de FIDE-Chessworldcup in Tromseu onderweg. In dit krankzinnig sterk bezette knock-outtoernooi, waarbij twee plaatsen voor het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap van volgend jaar zijn te verdienen, zijn de Nederlanders alweer uitgeschakeld. Jan Smeets werd in de eerste ronde door Maxim Matlakov uitgeschakeld, terwijl Anish Giri in de derde ronde strandde.
 
Door het onvergeeflijke karakter van het toernooi zaten er grote namen bij de afvallers. Zo vlogen onder anderen Movsesian, Nepomnjasjtsjiej en Polgar in de eerste ronde uit het toernooi. Een ronde later werden bijvoorbeeld Navara, Sjirov en Leko geëlimineerd, terwijl de derde ronde het eindstation werd voor ratingfavoriet Aronian.
 
Voor Giri zag het er lange tijd goed uit: varend op zijn kompas van schaaktalent versloeg hij in de eerste ronde Saleh Salem, een of andere jonge grootmeester uit de Verenigde Arabische Emiraten. Daarna stond de Chinees Li Chao op het menu en ook die werd probleemloos verslagen. Toen Giri tegen de Peruaanse grootmeester Julio Ernesto Granda Zuniga een zwaar bemazzelde overwinning boekte, lonkte de vierde ronde.
 
De dag erna kwam Giri's nachtmerriescenario uit: hij begon in een iets betere stelling ineens verlieskansen te zaaien, om na nog een flinke blunder een nul te oogsten. Nodeloos om te zeggen dat Giri er in de beslissende partijen met versneld tempo niet aan te pas kwam tegen de man in vorm. Zodoende was hij wel 16.000 dollar rijker, maar overheerste de teleurstelling van de gemiste kans voor open doel.

Resultaten
 
1e ronde:
J Smeets (2623) - M Matlakov (2676) ½-½ 0-1
S Salem (2556) - A Giri (2737) 0-1 ½-½
 
2e ronde:
A Giri (2737) - L Chao (2693) 1-0 1-0
 
3e ronde:
J Granda (2664) - A Giri (2737) 0-1 1-0 (1½-½)
 
Tot slot nog wat analyses van Giri's partijen:
 Met dank aan: Knightvision Chess-PGN-Viewer

Links:
Giri door naar derde ronde
Giri uitgeschakeld in derde ronde
Analyse Giri - Chao
Partijen Giri in de Worldcup

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: