09-03-2014

BSG zo scherp als een volleybal tegen En Passant

"Apeldoorn gaat degraderen", beweerde Thomas in het restaurant stellig. De nummer twee van vorig jaar zit in zwaar weer en verliest wedstrijd na wedstrijd. Het resterende programma is loodzwaar en de ploeg staat nog altijd op een degradatieplaats. Al even stellig beweerde Robert dat Utrecht zou degraderen en om zijn bewering kracht bij te zetten, verwedde hij twee kratjes bier op die voorspelling. Hoewel de Domstedelingen op papier een van de zwakste teams in de meesterklasse hebben, presteren ze heel behoorlijk. Door een overwinning op de nummer twee LSG hebben ze nu al zes matchpunten dat geeft ze een goede kans om degradatie te ontlopen. Utrecht staat zelfs weer gelijk met Groningen, dat weliswaar van de staart had gewonnen, maar tegen de koplopers weinig potten kon breken en tegen Rotterdam bovendien met een veredeld B-team op kwam zetten. De Noorderlingen kunnen dus ook nog degraderen.

Het gegoochel met cijfers leidde de aandacht een beetje af van de wanprestatie die BSG leverde tegen de ongenaakbare koploper En Passant. Precies een jaar geleden kwam BSG nog heel aardig mee en werd het maar 6-4. Dit jaar zat zo'n stunt er geen moment in en werd het 8-2. De enige overeenkomst met de wedstrijd van vorig jaar was het luide getoeter van de Gooise Karavaan die de Bussumse straten onveilig maakte, maar voor de rest was het een verschil van winter en lente. BSG kwam bijzonder slecht voor de dag tegen een En Passant dat absoluut niet op zijn sterkst was.

Ris the wiz kreeg het getoeter pas na zijn partij te horen. Goedgeluimd was hij aan zijn partij tegen Dimitri Reinderman begonnen: hij zette de grootmeester al snel aan het denken en bracht zijn paardjes naar mooie velden. De paarden ontbeerden echter de broodnodige steun van de andere stukken en dat werd hem al gauw fataal, waarna hij de analysezaal onveilig kon maken.

Betere zaken deed Ton, die tegen Henk Slechte Vedder al gauw het zwartnadeel had weggewerkt en genoegen nam met een remise door herhaling van zetten. De stand was dus al snel ½-1½ voor de bezoekers, die in het vervolg met grote passen afstand namen.

Zo offerde invaller Remmelt Otten doodleuk alles wat los en vast zat tegen Richard Vedder. In de lagere klasses leverde het hem geregeld spectaculaire overwinningen op. In de meesterklasse kom je er echter niet mee weg. Na wat nauwkeurige zetten van Vedder was de angel uit de aanval gehaald en bleef zwart beslissend materiaal achter.

Nog kanslozer was Thomas, die een heleboel moois had voorbereid, om vervolgens al op de twaalfde zet een pion weg te blunderen tegen Jan Smeets. Hij probeerde er nog wat van te maken, maar toen hij de torens op het bord probeerde te houden, ging het van kwaad tot erger.

In schril contrast hiermee de keurige partij van FM Henk tegen Vjatsjeslav Ikonnikov. In een Kalasjnikov kreeg hij na wat ondoorgrondelijke manoeuvres van de kalende grootmeester een lekker plusje. Henk koos het zekere voor het onzekere en maakte rustig remise.

Dat deed Frank niet tegen Freezo Nijboer en hij moest het vreselijk bezuren. Hij had het idee wat beter te staan en speelde, met het oog op de toch al niet erg hoopvolle tussenstand, fanatiek op de winst, waarna zwarts c-pion ineens de held werd.

Bleven over de families. Echtpaar Berelowitsch was goed voor één punt: Der Aleksandar stond de hele partij slecht, maar won in de tijdnoodfase van Tanguy Ringoir aan het kopbord. Minder verging het Die Tatjana, die een lange positionele partij verloor van Hans Böhm.

Om het nog erger te maken, verloor het Apenhoofd in de tijdnoodfase de controle over zijn partij tegen snelschaakwonder Manuel Bosboom en ging alsnog het schip in. Vervolgens moest Ewood na een lang eindspel tegen Tsjautsjien Peng eveneens zijn koning omleggen en dus stokte de score op twee puntjes.

Geen beste beurt dus van BSG, dat er een sport van lijkt te maken om zich met zo weinig mogelijk bordpunten te handhaven. Om dat doel te verwezenlijken, moet er na een dikke oorwassing tegen LSG over drie weken nipt van Utrecht en Dr. Max Euwe gewonnen worden.

BSG (2288) - En Passant (2453) 2-8
1. A Berelowitsch g (2539) - T Ringoir m (2516) 1-0
2. T Willemze m (2400) - J Smeets g (2611) 0-1
3. R Ris m (2409) - D Reinderman g (2590) 0-1
4. F Erwich f (2315) - F Nijboer g (2531) 0-1
5. T van der Heijden (2292) - H Vedder m (2378) ½-½
6. H van der Poel f (2227) - V Ikonnikov g (2568) ½-½
7. E de Groote (2367) - Z Peng g (2378) 0-1
8. J de Groote (2182) - M Bosboom m (2421) 0-1
9. R Otten (2044) - R Vedder f (2292) 0-1
10. T Rosenfeld (2108) - H Böhm m (2243) 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: