13-04-2014

Peentjes zweten voor BSG

Een sterk collectief zonder echte vedetten: dat is de samenvatting van het team van Utrecht dat gisteren in Bussum op bezoek kwam. Want hoewel de Domstedelingen op papier geen supersterk tiental hebben, staan ze wel keurig in de middenmoot. In schril contrast hiermee staan de prestaties van BSG, dat al sinds begin november geen wedstrijd meer won en tegen degradatie vecht. Ook ditmaal verzuimde BSG zich veilig te spelen: het verloor met 4-6 en dus komt alles aan op de laatste wedstrijd tegen het al gedegradeerde Max Euwe.

Bejaard konijn
In de hoop zich al in de voorlaatste ronde veilig te spelen, haalde BSG een konijn uit de hoge hoed. Een konijn uit 1984: het was niemand minder dan David Smerdon, de Australische Jan Smeets. Hij speelde aan het zesde bord tegen Chiel van Oosterom, die nog in de race was voor een GM-norm. Het werd een makkelijke overwinning voor de Australiër in Bussumse dienst, waardoor BSG een puntje rijker en Chiel een illusie armer was.

Vermoeiend
Het zou ook meteen de enige Bussumse zege worden, want in een bloedheet Denksportcentrum (iemand had de verwarming nog gewoon aan laten staan, ondanks het mooie weer) maakte de thuisploeg een vrij machteloze indruk. Misschien had het te maken met de saunatemperaturen en de daarmee gepaard gaande loomheid, maar dat zou toch ook voor de tegenstanders moeten gelden?

Grootmeesters: 1-1
In ieder geval betaalde Utrecht ons met gelijke munt terug: grootmeester Robin Swinkels speelde mee en kwam (uiteraard) FM Henk tegen. Henk kon zijn stuntje tegen Ikonnikov niet herhalen en verloor. Dat Berelowitsch tegen jeugdtalent Tycho Dijkhuis niet verder kwam dan remise, was ook een domper.

Staart komt tekort
Op de laagste borden ging zoals gewoonlijk weer alles mis. Ton verknoeide de opening, maar wist met wat medewerking van tegenstander Jaap Houben toch nog remise te maken. Hetzelfde resultaat was er voor Li tegen Menno Okkes in een partij waar Li niet veel van begreep. Nog erger verging het Ris the wiz, die aan bord zeven was gezet en zich uitgedaagd voelde om iets goeds te laten zien. Fanatiek speelde hij op de winst, waardoor hij uiteindelijk een nul kreeg te slikken tegen Dharma Tjiam. Tot slot werd Apenhoofd kansloos en als een amateur weggespeeld door Cherifa, dus moest de winst op de hoogste borden behaald worden.

Kop: te veel remises
Dat lukte echter niet. Frank speelde aan het eerste bord het scherpe Janish tegen Joost Michielsen. Die deed het beter dan hoe het Apenhoofd het in het eerder dit jaar speelde en bereikte een prima stelling. Frank kwam echter langzaam beter in de partij en boekte zelfs een kleine plusremise. Hetzelfde deed Ewood tegen Jelmer Jens, maar hij was er allesbehalve blij mee. Groot positioneel voordeel leverde een pion op, maar het resterende eindspel was niet zo makkelijk gewonnen. Uiteindelijk slaagde Ewood er slechts in zijn tegenstander pat te zetten en daar werd hij behoorlijk mismoedig van. Thomas bereikte in het Scandinavisch een iets prettigere stelling tegen Vincent Diepeveen, maar meer dan dat werd het niet, dus eindigde ook deze partij in een puntdeling.

Even Apeldoorn bellen
Zodoende stokte de score aan de BSG-kant bij vier punten, goed voor de zesde opeenvolgende nederlaag. Het goede nieuws kwam ook nu weer uit Apeldoorn, waar En Passant kampioen werd door zijn sportieve plicht te vervullen tegen de nummer negen op de ranglijst. Zodoende bleef BSG boven de degradatiestreep staan en kan het zich in de slotronde over vier weken alsnog veilig spelen. Tot die tijd is het nog peentjes zweten voor het door vormverlies geplaagde Bussumse schaaktiental.

BSG (2366) - Utrecht (2360) 4-6
1. F Erwich f (2315) - J Michielsen m (2363) ½-½
2. E de Groote (2367) - J Jens m (2387) ½-½
3. T Willemze m (2400) - V Diepeveen f (2357) ½-½
4. H van der Poel f (2227) - R Swinkels g (2516) 0-1
5. A Berelowitsch g (2539) - T Dijkhuis (2266) ½-½
6. D Smerdon g (2510) - C van Oosterom m (2369) 1-0
7. R Ris m (2409) - D Tjiam m (2388) 0-1
8. L Riemersma m (2423) - M Okkes f (2317) ½-½
9. J de Groote (2182) - H Klip m (2340) 0-1
10. T van der Heijden (2292) - J Houben (2300) ½-½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: