18-05-2015

Het rapidschaakkwalificatietoernooi

Op 5 juli begint het NK Schaken. Afgelopen weekend werd gevochten voor de laatste tickets. Benjamin Bok kwalificeerde zich op de valreep voor het algemene NK, terwijl Anna-Maja Kazarian zich voor het NK Vrouwen plaatste.

In de lang vervlogen tijden waren er altijd de zogenaamde Halve Finales: een drierondig knock-outtoernooi waarin 32 deelnemers, waaronder de regionaal kampioenen, streden voor de resterende vier NK-tickets. Maar ja, toen kwam de crisis en die zorgde ervoor dat de NK's steeds kleiner werden, waardoor het toernooi werd afgeschaft. Dit jaar was er in beide categorieën kennelijk nog een NK-plaats te vergeven. Het is me eerlijk gezegd onduidelijk hoe de spelers voor het kwalificatietoernooi precies zijn geselecteerd, maar in ieder geval verschenen Benjamin Bok, Dimitri Reinderman, Friso Nijboer en Wouter Spoelman aan de start bij de heren, terwijl Anna-Maja Kazarian en Maaike Keetman in een tweekamp om een ticket voor het NK Vrouwen speelden.

De dames speelden overigens alleen op zaterdag. In een match over vier rapidpartijen hadden de zwarte stukken het eigenlijk constant voor het zeggen: Kazarian bracht Keetman steeds in verlegenheid met het Frans, terwijl Keetman in het Siciliaans haar mannetje stond. Dat de match niet in 2-2 eindigde kwam doordat Keetman de volgende stelling nog wist te verliezen:

Kazarian - Keetman, derde ronde.
Spannender was het bij de heren, al draaide het daarbij ook op een tweekamp uit: Spoelman speelde erg ongeïnspireerd en slap, terwijl Nijboer zichzelf na elke partij liep te vervloeken na weer een partij gemiste kansen. Dus ging het tussen Bok en Reinderman. Reinderman won de eerste twee partijen en mocht toen tegen Bok:


Zodoende nam Bok de leiding over. De volgende dag moest hij echter met zwart tegen Reinderman. De spanning liep hoog op en de klok tikte de laatste seconden weg...


Dus stond Reinderman weer aan kop. In de laatste ronde pakte hij een eenvoudige remise tegen Nijboer, terwijl Bok een voordelig eindspel tegen Spoelman probeerde te winnen.De partijen werden mede mogelijk gemaakt door Knightvision.
Alle partijen.

In de barrage had Bok het voor het zeggen. De eerste twee partijen werden echter remise, waarna Reinderman in de sudden death in een mindere stelling pardoes door z'n vlag ging en dus gelijk was uitgeschakeld. Het deelnemersveld voor het NK ziet er dus als volgt uit:

1. Anish Giri (2776)
2. Loek van Wely (2653)
3. Sergey Tiviakov (2642)
4. Erwin l'Ami (2635)
5. Robin van Kampen (2618)
6. Benjamin Bok (2554)
7. Sipke Ernst (2523)
8. Roeland Pruijssers (2507)

1. Tsjautsjien Peng (2381)
2. Anne Haast (2353)
3. Bianca Muhren (2345)
4. Tea Lanchava (2250)
5. Iozefina Paulet (2197)
6. Lisa Hortensius (2170)
7. Rosa Ratsma (2097)
8. Anna-Maja Kazarian (2091)

Het Apenhoofd wenst de deelnemers alvast veel succes!

4 opmerkingen:

 1. solide spel is prima als je een baan hebt studeert zoals bij wouter is t logisch dat je nie alle openingen bijhoudt en voorzichtige varianten speelt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. in bok spoelman is 8Dg3 een bekende variant met een iets beter eindspel voor wit je ziet ook welis 7..Pe5 en vreemde lines maar die vermijden de dameruil

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je ziet het inderdaad veel bij schakers die niet heel veel meer spelen: ze gaan voorzichtiger spelen. De vraag is echter of dat is aan te raden. Ik denk dat iedere schaker wel een beetje bang wordt van een goede grootmeester die ze met wit meteen het vuur aan de schenen legt.
  Dat 8.Dg3 was misschien best een slimme keus van Bok: als Reinderman zou verliezen, kon hij waarschijnlijk eenvoudig remise maken en anders kon hij het nog heel lang proberen te winnen, wat hem uiteindelijk dus lukte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De een ligt voorzichtig spelen meer de ander moet t meer van dynamische stellingen hebben inderdaad.
  ja 8Dg3 en melken prima openingen voor een goede grootmeester die ook de kracht van melken beheerst.
  zelf zoek ik ook voorzichtige stellingen op 1d4 2Pf3 3Lf4 en russisch klassiek damegambiet ik wordt toch bang voor theorie kenners en ik heb zelf de motivatie nie het te leren.
  bovendien is schuiven in sinds de carlsen era heb ik t idee

  VR

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: