22-03-2015

BSG verslaat koplopers

Het klaroengeschal van de Gooise Karavaan bleef achterwege, maar had niet misstaan voor de toppers die in het Denksportcentrum werden gespeeld. Op de verjaardag van teamleider Edwin Baart mocht BSG 1 het in de meesterklasse opnemen tegen de verrassende koploper HMC, terwijl BSG 2 voor de koppositie vocht tegen aartsrivaal HSG.

Een mogelijke kampioenswedstrijd en een derby: dat wilde de Gooi-en-Eemlander niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus stuurden ze een fotograaf. Zo word je als club misschien nog bekend in de regio! Het was lang geleden dat de KNSB-teams van BSG allebei een koploper op bezoek kregen. De laatste keer dat dat gebeurde zat Leon Pliester een lang eindspel uit te melken tegen Rob Schoorl, die destijds voor Purmerend speelde en tegenwoordig voor HMC uitkomt, al was hij ditmaal slechts op bezoek.

De meesterklasse is dit jaar enorm spannend. Torenhoge titelfavoriet En Passant veegde aanvankelijk de vloer aan met de concurrentie, maar de laatste ronden zijn ze lelijk van de kook. Het gevolg is dat teams als HMC, Charlois en BSG zowaar meedoen voor het landskampioenschap. Na jarenlang vechten tegen degradatie is dat vooral voor BSG een hele sprong voorwaarts. Tegenstander was HMC, dat door een relatief licht programma boven was komen drijven en kosten noch moeite spaarde om het kampioenschap binnen te halen.

Vergelijkbaar was de situatie voor BSG 2, dat tegen HSG vocht. Nog geen drie jaar geleden speelde BSG 1 tegen HSG in de meesterklasse, maar na drie opeenvolgende degradaties was nu BSG 2 aan de beurt. Het nog ongeslagen HSG stond twee matchpunten en vier bordpunten voor op BSG 2 en nog anderhalf meer op dark horse Oud Zuylen. HSG zou bij winst al bijna kampioen zijn; BSG moest winnen om kans te houden.

De tactiek van BSG 2 was om in de witpartijen flink te scoren en om met zwart de poort dicht te houden. Dat lukte vooral aan de laagste borden erg goed. Een grote meevaller was de overwinning van Tom op Pinda aan het laatste bord. Chris hield Candy aan bord 7 keurig op remise en aan bord 6 won Coen van Johan Lindeman. Als klap op de vuurpijl won Ruben een eindspelletje van Herman van Engen. Daar zag het na de opening nog niet naar uit, maar toen hij een machtig paard op g5 kreeg, waren de bordjes verhangen en trok hij de vis keurig op het droge.

Man of the match: Ruben Hilhorst. Afbeelding: BSG
Dat waren wel erg veel succesverhalen. Kon HSG dan helemaal niks terugdoen? Zeker wel. Aan het eerste bord won de bij BSG bekende Carol-Peter Gouw al na dertien zetten een stuk tegen Sjoerd. De verliezer klaagde dat hij een verkeerde zet in de opening had gespeeld. Kennelijk had hij na zijn brutale tussenzet ...Pd4 wits dame-achteruitzet Dd1 gemist, waardoor hij ineens op de d-lijn een stuk kwijtraakte. Ook geen succes was er voor Theo, die Kees Nagtegaal, de sterkste speler aan Hilversumse zijde, tegenover zich kreeg. Hij leek wat minder te staan, maar ik heb niet helemaal meegekregen hoe hij nou echt verloor.

En het Apenhoofd dan? Dat was nog lang bezig om een ingewikkeld eindspel met een ongelijke materiaalverhouding uiteindelijk nog te winnen. Vrij plotseling viel de zwarte koning ten prooi aan de witte torens. Het stond dus 4½-2½ voor BSG 2. De matchpunten waren in de knip, nu werd het zaak om de achterstand in bordpunten zo veel mogelijk te reduceren. Frans was goed op weg. Na een vreemd gespeelde Fransoos was hij tegen Wim van der Wijk in een dame-toreneindspel met een pion meer gekomen. Zijn stukken stonden actief en de winst leek slechts een kwestie van tijd. Maar zoals zo vaak viel het doelpunt aan de andere kant toen hij miste dat zwart mat in twee dreigde.

Zodoende bleef de schade voor HSG beperkt tot 4½-3½, een uitslag waar beide teams niet helemaal tevreden mee zullen zijn, maar ook niet geheel ontevreden. HSG heeft nog steeds de beste kansen op het kampioenschap en BSG 2 zal de laatste twee wedstrijden overtuigend moeten winnen om nog aanspraak op een verblijf in de tweede klasse te kunnen maken.

BSG 2 (2092) - HSG (2093) 4½-3½
1. S Drent (2038) - CP Gouw (2029) 0-1
2. J de Groote (2181) - D Bes (2088) 1-0
3. T Slisser (2086) - K Nagtegaal (2253) 0-1
4. F Borm m (2224) - W van der Wijk (2152) 0-1
5. R Hilhorst (2064) - H van Engen (2055) 1-0
6. C van der Heijden (2107) - J Lindeman (1998) 1-0
7. C Kooijman (2021) - K Harmsen (2090) ½-½
8. T de Ruiter (2018) - V Pandelaar (2078) 1-0

Ook BSG 1 kende een voorspoedige middag. Tegen het tot de tanden toe bewapend HMC hadden ze over geluk niet te klagen. Mede dankzij een totaal bemazzelde overwinning van Ton en een gedegen remise van invaller Remmelt (die weer niet voor het tweede kon spelen) trok het team aan het langste eind: het werd 5½-4½. Niet slecht tegen een team dat over de hele linie ruim 100 elopunten sterker was. Doordat En Passant opnieuw verloor, gaat BSG nu aan kop met Charlois. De feestelijke dag eindigde zo dus helemaal feestelijk.

6 opmerkingen:

 1. Erg spannend beer! Een verslag om van te knabbelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeli Jesper goed bezig weer:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de felicitaties en complimenten! De volgende keer zal ik ook een goede partij spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. niet zo bescheiden beer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd! Ik vindt zelf schaken best moeilijk. Ik speel meestal alleen reactief schaak en maak zelf geen plan.

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: