25-01-2016

Tata-Steel: het einde is in zicht

Morgen worden de schaakengines weer gestart voor de negende ronde van het Tata-Steel-toernooi. Het toernooi loopt langzaam naar zijn einde en inmiddels zijn de titelfavorieten ook op stoom geraakt, dus ligt er een interessante slotfase in het verschiet. In het middenstuk regende het verrassingen en vreemde ontknopingen. Spelers die de wind in de zeilen leken te hebben, vielen plotseling stil, terwijl anderen ineens het lek boven leken te hebben. Net als vorig jaar werd Carlsen pas wakker nadat hij King Loek met veel mazzel geveegd had. Dankzij een sterke tussensprint staat hij weer eenzaam bovenaan, ook omdat Caruana zich plotseling liet inpakken door Navara (zie partij). In de B-groep gaat Adhiban alleen aan kop nadat hij het onderlinge duel met Dreev eenvoudig had gewonnen (zie partij).

Maar de grootste verrassing van het weekend was toch wel de volgende partij:Na deze ronde won Anne ook nog van Nino la Niña, die geen opening fatsoenlijk doorkomt, zodat haar toernooi ineens zo slecht niet meer is. Ook Miguoel Admiraal heeft het gaspedaal gevonden, terwijl Erwin l'Ami en Benjamin Bok er nog steeds een steen onder hebben liggen. Op het spel van Jorden van Foreest is werkelijk waar geen peil te trekken. Hij kan van iedereen winnen, maar soms verknoeit hij ook op de vreemdste manieren goede stellingen. Volgend jaar zal die zwakke plek er wel uit zijn en wie weet kan hij dan een gooi doen naar de toernooiwinst. Dit jaar heeft Adhiban goede papieren om de B-groep te winnen. Middels een nieuwtje wist hij Dreev binnen de kortste keren zoek te spelen:In de A-groep worden de partijen vaak tot in het verre eindspel doorgespeeld. Een dag nadat Caruana medekoploper Ding de oren had gewassen, werd hij door Navara aan de tand gevoeld:Het betekende dat Carlsen, die stoom afblies met een remise tegen Karjakin, ongedeeld aan kop ging. De "rockster onder de schakers" heeft echter geen licht programma, dus is er nog van alles mogelijk. Onderin waren er wat voorbeelden van schadebeperking. King Loek revancheerde zich voor zijn witnederlagen tegen Carlsen en Giri door Yifan Hou krachtig te kloppen, zodat hij nog een halfje boven Adams staat, die tegen Eljanov door het oog van de naald kroop:De partijen worden mede mogelijk gemaakt door Knightvision!

De chaos lijkt voor de kies-je-team-wedstrijd overigens niet heel veel te hebben uitgemaakt. Yme lijkt de winnaar van het weekend te zijn en Jarno de verliezer:

1/2. Daan, Roland 51
3. Jokim 49½
4. Yme 48½
5/7. Robert, Vincent, Jarno 48
8. Ewoud 6 46½

Tot gauw weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: