30-01-2016

Terugblik op 9 jaar Formule 1-verslagen VII

Nadat de Formule 1 in 2012 een jaar lang reclame voor zichzelf had gemaakt, maakte de sport het jaar erna antireclame voor zichzelf. 2013 stond namelijk bijna volledig in het teken van de banden. Bandenleverancier Pirelli had namelijk in al haar wijsheid besloten de constructie van de banden te veranderen. De banden sleten sneller dan ooit tevoren, waardoor de coureurs in de race alleen maar bezig waren met hun banden in leven te houden. Het kwam het spektakel niet ten goede en dus kreeg de kijker, die ook nog voor de races moest betalen, maar erg weinig waar voor zijn geld. Het grootste probleem van de banden was echter de veiligheid: nadat er in de tests al een aantal banden op hoge snelheid was ontploft, gebeurde het halverwege het seizoen in Engeland aan de lopende band. Een terugblik op deze historische race:

Twee jaar geleden waren ze nog de redder van de sport, maar anno 2013 kan Pirelli weinig goeds meer doen. Klaagden eerst de teams van Red Bull en Mercedes over de veel te zachte banden, op Silverstone was het de beurt aan Lotus en Ferrari. Die teams kwamen op het militaire vliegveld niet uit de verf en dat kwam volgens hen doordat de bandenleverancier nu weer te harde banden had meegenomen. En dan was er nog de geheime bandentest van Mercedes die veel kwaad bloed zette. Dat Luis de pole overtuigend pakte en Rosberg de door ontplofte banden ontsierde race won, zal de positie van Pirelli in de Formule 1 er niet beter op gemaakt hebben. Alles wat fout kon gaan, ging ook fout.

Luis de ster op zaterdag
Dat de Mercedes op zaterdag snel zijn, dat was al langer bekend. Nadat Luis zijn grijze wagen in China op poleposition zette, deed Rosberg dat in de drie daaropvolgende Grand Prix. In Canada was Fattle dan wel de snelste, maar op Silverstone zette Luis de verhoudingen weer recht. Voor eigen publiek was hij niet te houden. Rosberg was nog tweede, voor Fattle en Webber. Fattles concurrenten in de titelstrijd stonden ver weg: Räikkönen was negende, Alonso slechts tiende, nog achter DRS'ta, Ricciardo, Sutil en Grosjean. Erg lang kon DRS'ta niet van zijn kwalificatie genieten: zijn auto bleek een paar kilogrammetjes te licht en hij vloog uit de uitslag, waardoor hij op zondag Giedo van der Garde kon vergezellen op de laatste startrij.

De race beloofde in ieder geval een waar schouwspel te worden, want konden de Mercedes nu wel schitteren in de race? De stratencircuits van Monaco en Canada waren niet meteen de zwaarste circuits voor de banden. Op Silverstone, met al die snelle bochten, moest het wel met de billen bloot.

Leien dakje
In de openingsfase van de race zijn er nog weinig problemen voor Mercedes: Luis loopt wat weg bij Fattle, die Rosberg voorbij is gegaan. Achter hen liggen Sutil en de als een raket gestarte Massa. Alonso en Räikkönen ploeteren nog steeds in de subtop, maar het bontst maakt Webber het, die zijn start verprutst en in de eerste bocht ook nog een deel van zijn voorvleugel verliest. Zijn race leek daarmee al bij voorbaat verknold. Toch is zijn pech nog niks vergeleken wat anderen te wachten zou staan...

Luis duikt als eerste de eerste bocht in. Achterin probeert DRS'ta (rechts) zich op te werken. Afbeelding: Metro.
Zijden draadje
Vooraan controleert Luis de race, totdat zijn linker achterband op hoge snelheid ontploft. Wonder boven wonder haalt hij de pits zonder verdere schade, waarna hij op grote achterstand weer zijn weg kan vervolgen. Het was niet de eerste keer dat de Pirelli-banden explodeerden; in eerdere raceweekends en in de tests was het ook aan de orde. Echt een succes zijn de nieuwe Pirelli-banden in ieder geval niet. Dat bewijst Massa wel, die een ronde later eveneens een klapband krijgt en op hoge snelheid spint.

Rosberg gaat de kreupele auto van zijn teammaat voorbij. Afbeelding: Telegraph.
Drie keer is scheepsrecht
Uit voorzorg gaat iedereen in de kopgroep maar snel naar de pits voor nieuwe banden, waardoor het veld weer een beetje gemengd wordt. Vergne is een van de coureurs die oprukt door de pitstops. Hij wil lang op zijn oude banden doorrijden en moet dat eveneens bekopen met een klapband. Op het moment dat hij de Loti van Grosjean en Räikkönen in zijn nek heeft hijgen, vliegt het loopvlak van zijn band. Onmiddellijk rukt de safetycar uit. De baan wordt marble- en brokstukvrij gemaakt, waarna Fattle de zweep erop legt en bij zijn achtervolgers probeert weg te rijden.

Vergnes klapband zorgde meteen voor een neutralisatie. Afbeelding: Daily Mail.
Close racing
In de middenmoot zijn de gevechten niet van de lucht. Luis rijdt alweer in de middenmoot en geduldig probeert hij zich omhoog te werken. Hij krijgt echter gezelschap van Räikkönen, Alonso en Webber, die hem na hun tweede pitstop op nieuwe banden de baas zijn. Luis stelt zijn tweede pitstop echter heel lang uit; de bandenproblemen van Mercedes lijken daarmee definitief verleden tijd te zijn.

Druk op de ketel
Vooraan zijn Rosberg en Fattle ook naar de pits geweest. Fattle heeft het wat moeilijk op zijn derde bandensetje omdat de bandendruk verhoogd is om het risico op klapbanden te verminderen. Toch lijkt hij soeverein naar de overwinning te koersen, als hij opeens stilvalt door een versnellingsbakprobleem. Rosberg grijpt het buitenkansje met beide handen aan en neemt de leiding.

Een kapotte versnellingsbak betekende Fattles enige uitvalbeurt van het seizoen. Afbeelding: Telegraph.
"Was dit nou wel zo slim?"
Fattles uitvalbeurt betekent wel dat de safetycar voor de tweede keer uitrukt. De meeste coureurs besluiten nog een nieuw setje banden te halen. Räikkönen, Sutil en Ricciardo doen dat niet en betalen daar in de slotfase de prijs voor: ze zijn geen partij voor Webber, Alonso en Luis. Webber is ontketend en komt zelfs in de buurt van Rosberg. Die houdt het hoofd koel en eist de overwinning op. Alonso mag het podium beklimmen na een vrij onzichtbare race, terwijl Luis nog knap vierde werd. Räikkönen houdt Massa uiteindelijk nog net achter zich. Sutil en Ricciardo finishen uiteindelijk nog als zevende en achtste, voor DRS'ta en Hülkenberg. McLaren, dat in de slotfase Pérez nog zag uitvallen door een klapband, kwam voor de tweede race op rij niet in de punten en behoorde met Pirelli en Fattle tot de verliezers van het weekend.

Alonso weet de ontplofte band van Pérez nog net te ontwijken. Afbeelding: More F1.
Door de merkwaardige race is de spanning in het kampioenschap er in ieder geval groter door geworden, helemaal nu Mercedes zich in de strijd om de hoogste plaatsen lijkt te bemoeien. Voor het eerst dit seizoen was de auto ook in de race erg snel. Dat kan niet gezegd worden van Alonso en Räikkönen, die het hele weekend weinig indruk maakten. Ze voelen de hete adem van het Mercedes-duo in de nek. Net als Pirelli hebben de teams van Ferrari en Lotus een hoop huiswerk te doen voor de Grand Prix van Duitsland over een week.

Jespers weblog, 01-07 2013

Door het Engelse fiasco besloot Pirelli maar heel gauw weer andere banden te leveren. Grootste winnaar van die wijziging was het team van Red Bull en dat werd geïllustreerd door Fattle, die in de tweede seizoenshelft alle races won en voor de vierde keer op rij kampioen werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: