02-09-2014

Alleen Caruana doet er nog toe

Zo scherp als het oneindig dunne mes: die ijsdouche heeft Caruana alleen maar goed gedaan. Afbeelding: Lennart Ootes.
Het zal de schaakliefhebbers niet zijn ontgaan: in Saint Luis is het sterkstbezette schaaktoernooi ooit aan de gang: de Sinquefield Cup. De toernooivorm is een dubbelrondige zeskamp, waarin naast Carlsen nog vijf andere spelers uit de top 10 van de wereld spelen (in willekeurige volgorde: Aronian, Caruana, Nakamura, Topalov en Vachier-Lagrave). Afgelopen week werd de eerste helft gespeeld, gisteren was de rustdag en vanavond barst het schaakgeweld weer los.

Grappig is dat er in het toernooi op het scherpst van de snede wordt gevochten. Slechts vijf van de vijftien partijen eindigden in een remise en dat is voor een toptoernooi toch wel erg uitzonderlijk. Is het het enorme prijzengeld ($100.000 voor de winnaar), of komt het door de Amerikaanse alles-of-niets-cultuur? Wat het nog eens extra uitzonderlijk maakt, is dat de Amerikaanse Italiaan Fabiano Caruana totnogtoe alles gewonnen heeft. De huidige nummer twee op de wereld had in de eerste ronden van het toernooi geen kind aan Topalov en Vachier-Lagrave. In de derde ronde wachtte wereldkampioen Carlsen


Vervolgens won Caruana ook nog van Aronian en dus had Nakamura de zware verantwoordelijkheid om Caruana niet met een perfecte score de rustdag in te laten gaan. De strijdlustige Japanse Amerikaan was hoopvol: hij had een positieve onderlinge score en hij zou volk en vaderland strijden om het toernooi nog spannend te houden. Hij faalde echter opzichtig:


Dus ging Caruana tot zijn stomme verbazing de rustdag in met 5 uit 5. Hij kon ook niet geloven dat de eerste toernooihelft zo voorspoedig was verlopen. Was hij zo goed, of waren de tegenstanders zo slecht?

Ondertussen likte de concurrentie zijn wonden. Carlsen had de pech met twee zwartpartijen te beginnen, waarna hij in zijn eerste witpartij van Caruana verloor. Hij was meteen van slag en kwam tegen Topalov ook nog goed weg. Doordat hij de hopeloos zwakke Aronian in de vijfde ronde in een moeilijk eindspel versloeg, staat hij zowaar weer op 50%. Topalov staat ook op 2½ uit 5. Vachier-Lagrave staat op 2 punten, terwijl Aronian en Nakamura met 1½ punt de rodelantaarndragers zijn.

Nakamura mag van geluk spreken dat Aronian voor het toernooi niet ziek werd. Afbeelding: armchess.am.
Het toernooi wordt trouwens live becommentarieerd door Jennifer Shahade en de soft-spoken Yasser Seirawan. Ze krijgen daarbij nog hulp van Maurice Ashley, die geregeld de computer loslaat op de stellingen en daarbij vaak interessante mogelijkheden ontdekt (en daarmee aantoont wat voor stommelingen de topschakers nog altijd zijn), hoewel hij daar soms ook lelijk mee uit de bocht vliegt. Verder verzorgt hij wat interviews met de spelers na afloop van de partij. Hij heeft er een handje van de spelers te irriteren door ze steeds te vragen of ze denken dat Caruana nog te achterhalen is. Het is alsof alleen Caruana er nog toe doet en daardoor blijft veel moois in de andere partijen onderbelicht. Dat is ook typisch Amerikaans. J

8 opmerkingen:

  1. Is die "willekeurige" volgorde echt bij toeval alfabetisch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe groot zou de kans daarop zijn? ;)
    Het was slechts een van de vele "grapjes" of pogingen tot humor in dit artikel. Ik ben benieuwd of je de andere ook gevonden hebt. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Naast het schaamteloze Amerika-bashen wat meermalen terugkomt heb ik wel het een en ander gezien (ja, ook je Van Gaaltje). Als er nou een Nederlandse Amerikaan had meegedaan was het snel afgelopen (van voor naar achter, van links naar rechts is nou niet bepaald een goede speelstijl lijkt me)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En ik maar denken dat "alles-of-niets-cultuur" een neutrale benaming was. ;)
    Het Van Gaaltje valt niet onder wat ik een "grap" noem. Er zijn ook geen verwijzingen naar Van Gaal in de tekst. Die willekeurige volgorde die alfabetisch was, had ik aanvankelijk niet op m'n lijstje, maar die hoort natuurlijk met stip op 1 te staan. In de cartoon van Aronian en Nakamura is natuurlijk een "grap" verstopt en ik neem aan dat je die inmiddels wel gevonden hebt. De opmerking "zo scherp als het oneindig dunne mes" bij de eerste foto is een citaat van de maker ervan, maar dat kon je niet weten, dus die geef ik je cadeau. Verder had ik nog een paar flauwigheden in de tekst verwerkt, maar daarvoor moet je waarschijnlijk goed zoeken. ;)
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Iets met Aziaten en hun beruchte onkunde om een "witte lijst" van "witte rijst" te onderscheiden wellicht? Anders ontgaat de grap in de laatste foto me even.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je zit nog kouder dan het ijs van die ice-bucket challenge. Meer in de buurt van het absolute nulpunt zelfs. De aanwijzing zit, zoals meestal, verstopt in de link.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die foto is niet van chess.com maar van mij! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat weet ik, dat staat ook in de link en daarom heb ik een citaat van jou in de beschrijving gezet. Maar zal ik de link dan maar door jouw naam vervangen, Leonard? :P

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: