30-09-2014

In het land der blinden...

Gaat de schaakwereld terug in de tijd? Het lijkt er wel op. Doorgaans is het internet een prima plaats om je sport aan de buitenwereld te verkopen. Helaas lijkt dat niet voor het schaken te gelden. Het probleem is dat er te veel landelijke schaaksites zijn, die elkaar steeds vliegen proberen af te vangen. Van een hoge kwaliteit is helaas geen sprake en bij de versnippering van het aanbod zijn de lezers ook allerminst gebaat.

Het verval werd al heel lang geleden ingezet. De site van de schaakbond, de KNSB, onderging in 2008 een renovatie, wat betekende dat de bezoekers door meer submenu’s moesten klikken voor dezelfde informatie. Ook kwamen er minder nieuwsberichten, die steeds meer in hoerastijl werden geschreven: de KNSB was vooral goed in het ophangen van mooiweerverhalen.

De KNSB en Rutte zijn meesters in het accentueren van lichtpuntjes. Afbeelding: Argus
Gelukkig was er als alternatief altijd nog Schakers.info, maar die site boette na de opkomst van Schaaksite in 2010 snel aan populariteit in. Tegenwoordig bevat de site eigenlijk alleen nog wat columns van de wild om zich heen slaande John van der (Spinning) Wiel, die sinds het NK van 2009 amper meer serieus te nemen is.

Beter vergaat het de concurrent, die in ieder geval nog met een volwaardig artikelaanbod komt. Hoewel Schaaksite (naar eigen zeggen) over bezoekersaantallen niet te klagen heeft, gaat het er financieel niet zo best mee. De site gaat er prat op dat-ie van advertenties verschoond is, maar daardoor worden de gemaakte kosten niet terugverdiend. Schaaksite wordt gesubsidieerd door Adviesbureau Schrijvers b.v. en door wat donateurs. Een merkwaardige constructie.

Het is een interessant sociaal experiment: is de betalingsbereidheid van de bezoekers groot genoeg om de site in economisch opzicht interessant te maken? Het lijkt er niet op. Het beheren en onderhouden van een goede schaaksite kost veel geld: op jaarbasis moet je toch aan een 5-cijferig getal denken en daarbij vallen de donaties vooralsnog nog in het niet.

Een groot deel van de kosten wordt gemaakt door de betaalde krachten; de sterke schakers die middels scherpe analyses publiek naar de site trekken. Maar is hun toegevoegde waarde groot genoeg? En zo ja, is dat bij de lezer te verhalen? En zo nee, moet de site dan wel gesubsidieerd worden?

De toegevoegde waarde van een schaakartikel als functie van de hoeveelheid moeite die erin is gestopt. Wanneer de toegevoegde waarde groot genoeg is, is er een "optimale" hoeveelheid moeite, waarbij de toegevoegde waarde minus de kosten maximaal is.

Wanneer de kosten hoger zijn, of de toegevoegde waarde lager is, is het inhuren van betaalde schrijvers niet rendabel.
Naast de betaalde krachten zijn er ook veel goedwillende amateurs actief op Schaaksite. Bijvoorbeeld mensen die enthousiast over de verrichtingen van hun team schrijven. Helaas komt dat de leesbaarheid van de site niet ten goede:
“Het aanzien tegen de goede teamspirit en de voorzichtigheid mijn clubgenoten aldaar niet al te veel pijn te doen, speelden ook een rol, ware het achteraf gezegd dat dit weinig mocht schaden.”
“Beslissend moment zou wel eens 36...e5 kunnen zijn. Het zet de witte stelling onder druk, maar wit loopt er op beslissende wijze uit. Het digitale beest geeft het prozaïsche 36...Dh7 als gezond alternatief.”
“Na een lange rit kwamen wij aan in de catacomben van cultureel centrum De Mallemolen”. (Twee schaakverslagen openden met die zin, De Mallemolen was wel the place to be afgelopen zaterdag.)
Uit financieel oogpunt zou het natuurlijk interessant zijn om alleen maar vrijwilligers te laten schrijven, maar dat betekent dat het wel gedaan is met de analyses van Reinderman en consorten. Dan blijven de hoogtepunten beperkt tot de wedstrijdverslagen van Richard Vedder. Is dat dan de oplossing?

Het lijkt erop dat te veel sites in het gat zijn gesprongen dat de KNSB achterliet. Als de schaakbond weer serieus werk van de site gaat maken, zoals vroeger, kan het aan de versnippering een einde maken. Neem die andere sites de wind uit de zeilen! Zet de wedstrijdverslagen weer op de site! Verrijk het nieuwsoverzicht! Neem bijvoorbeeld een greep uit het nieuwsoverzicht van 9 jaar geleden en verbaas je over de diversiteit en frivoliteit ervan, twee dingen die nu met node gemist worden.
  • BDO Chess Tournament: genieten bij opening en 1e ronde
  • De verwarring zaaiende promotiezet
  • Jan Timman heeft afgezegd voor het Essent NK
  • Verslag ECU congres
  • 16e NAVO Schaakkampioenschap
  • OGD-rapidtoernooi in Delft
  • Oudste lid KNSB
  • Nederlandse delegatie naar jeugdkampioenschap EU
  • Friso Nijboer winnaar Hogeschool Zeeland toernooi 2005
  • 50 jaar HWP
Daar kan het huidige nieuwsoverzicht, met daarin alleen aandacht voor de Grote Namen, nog een puntje aan zuigen. Dus kom op KNSB, wees niet gemakzuchtig en lever geen halfbakken werk af! Laat de passie weer in de verhalen doorklinken, niet het politiek-correcte geneuzel! Open je ogen en geef de KNSB-site weer de status die hij hoort te hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: