19-03-2016

BSG 2 uit de degradatiezorgen

BSG 2 wint ruim van Aartswoud
Een rampseizoen, een ander woord was er niet voor het seizoen 2015-2016 voor BSG 2. Na drie tweede plaatsen leek degradatie ineens een reële mogelijkheid na een oorwassing tegen het tweede team van Wageningen. In Hoogwoud zou het nachtmerriescenario dan helemaal uitkomen door een stevige nederlaag tegen de nummer 9 op de ranglijst. Het liep gelukkig anders: dankzij een ruime zege is BSG 2 veilig en mag het zelfs nog heel stiekem van het kampioenschap dromen.

Het was een flinke reis naar Cafe Huis van Egmond in Hoogwoud in de Kop van Noord-Holland. Een lange meanderende grijze rivier voerde de acht over twee auto's verspreide BSG'ers langs eindeloze weilanden en de gebouwen van de DSB-bank in Wooknoem. In het café in het West-Friese gehucht stonden de biljarttafels tevergeefs te wachten om bespeeld te worden. De schaakborden in de zaal ernaast hadden een enerverendere middag, want zij stonden centraal in de heuse degradatiewedstrijd in klasse 3D, waar de nummer 9 en de nummer 8 allebei het gevecht tegen de rode streep probeerden te winnen. Voor de thuisploeg, die twee jaar geleden voor het eerst naar de landelijke competitie was gepromoveerd, was het een iets-of-niets-wedstrijd: bij winst waren ze nog steeds negende, maar bij verlies waren ze praktisch gedegradeerd.

Voor BSG 2 was de situatie minder penibel, al kwam er een week voor de wedstrijd opnieuw slecht nieuws van het eerste team: Robin Oscar liet voor de tweede keer op rij op het laatste moment verstek gaan. Het betekende dat Remmelt in mocht vallen. Een invaller voor hem was gauw gevonden: Iskander mocht weer een keer meespelen. Ook Timon, de broer van, mocht door de afwezigheid van Tom weer een keer opdraven. Op de borden was er van een eventuele verzwakking niks te merken, want al snel in de wedstrijd was er goed nieuws: Coen won door een trucje snel een stuk en kwam als eerste op het scorebord. Op de overige borden was er weinig aan de hand en dus besloot Theo maar door te spelen nadat zijn tegenstander remise had aangeboden en moest dat met een nederlaag bekopen.

Het Apenhoofd speelde aan het hoogste bord tegen Marc Helder, die zijn pionnen op de koningsvleugel brutaal naar voren gooide, waarna de partij een echte heksenketel werd. In de tactische schermutselingen misten beide spelers wat kansen, waarna het Apenhoofd met een pion minder ineens een winnende aanval had. Een spannend potje!

Op de overige borden liep het tweede vervolgens nog flink uit. De invallers Iskander en Timon speelden remise, net als Ruben, die daarmee achteraf gezien nog te lief was ook. Teamleider Rein mocht eindelijk weer het zoet van de overwinning smaken, terwijl Frans aan een lager bord ook weer een keer won. Zodoende werd de eindscore op 2½-5½ bepaald en kan BSG 2 weer omhoogkijken. Aartswoud moet de laatste twee wedstrijden winnen en hopen dat Almere 2 tweemaal verliest om erin te blijven.

Aartswoud (1969) - BSG 2 (2057) 3-5
1. M Helder (2105) - J de Groote (2198) 0-1
2. W van der Gracht (2078) - T Slisser (2078) 1-0
3. J Bakker (1988) - R Brouwer (2008) 0-1
4. M Lie (2085) - F Borm m (2194) 0-1
5. T Hendriks (1908) - T Brouwer (1922) ½-½
6. JP Ory (1890) - R Hilhorst (2033) ½-½
7. R van den Heuvel (1919) - I Schrijvers (1937) ½-½
8. R van Ingen (1775) - C van der Heijden (2084) 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: